Külföld

2009.07.03. 06:51

Újabb amerikai rakétatámadás Pakisztánban

Iszlámábád - Tizenöt ember meghalt, további huszonhét pedig megsebesült feltehetően egy amerikai rakétatámadásban Pakisztán északnyugati részén - közölték helyi hírszerző tisztek.

Nagy Terka

Tájékoztatásuk szerint a rakéta vagy rakéták Beitulla Mehszúd pakisztáni tálib vezető fegyvereseinek kiképzőtáborát érték Dél-Vazirisztán tartománynak azon a részén, Montoi településen, amely törzsek ellenőrzése alatti áll. Találat érte a szélsőséges fegyveresek egyik rejtekhelyét Kokat Helben is. 
    
Dél-Vazirisztán az afgán-pakisztáni határ térségében fekszik, ahol a tálibok és az al-Kaida nemzetközi szervezet vezetői rejtőznek feltehetően.  
    
A pakisztáni hírszerzés szerint a tavalyi év eleje óta az Egyesült Államok több mint negyven rakétatámadást hajtottak végre pakisztáni célpontok ellen, a támadásokban több mint háromszázan vesztették életüket. A pakisztáni kormány szövetségese az Egyesült Államoknak, maga is harcol az ország területén megbúvó iszlamisták ellen. 

Iszlámábád azonban nehezményezi az amerikai légierő által végrehajtott támadásokat, mert ezek sértik a dél-ázsiai ország szuverenitását, és ellenségessé teszik a lakosságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!