Külföld

2012.02.08. 12:44

Újabb szankciókat tervez az EU Szíria ellen

Újabb szankciókat készít elő Szíria ellen az Európai Unió - közölte szerdán Brüsszelben egy magas rangú EU-tisztségviselő.

MTI

A nevének mellőzését kérő forrás szerint a tervezett intézkedések közt szerepel a szíriai központi bank Európában elérhető vagyonelemeinek befagyasztása, valamint uniós importtilalom kimondása a szíriai eredetű foszfátra és nemesfémekre, például aranyra. Diplomaták szerint a damaszkuszi rezsim pénzügyi helyzetét nagyban rontaná a foszfátexportjának 40 százalékát felvevő uniós piac kiesése.

A saját belső ellenzékével szemben brutális, véres erőszakkal fellépő damaszkuszi rezsim ügye kedden szerepelt az uniós országok képviselőinek szakértő szintű egyeztetésén. Az említett magas rangú tisztségviselő szerint felmerült a polgári légi közlekedés bojkottjának javaslata is, de ez - humanitárius szempontú aggályok miatt - nem kapta meg az összes EU-tagország támogatását.

A Szíria elleni szankciós rendszer uniós megszigorításáról február 27-ikei ülésükön dönthetnek a tagállamok külügyminiszterei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!