Külföld

2009.10.13. 22:27

Ujjlenyomattal azonosítják Leonardo da Vinci egy ismeretlen képét

London - Meglehet, hogy egy eddig ismereten Leonardo da Vinci-portrét sikerült azonosítania egy párizsi laboratóriumnak a reneszánsz mester ujjlenyomata alapján.

MTI

A laboratórium szerint a női portrét ábrázoló rajzon Leonardóéhoz "nagyon hasonló" ujjlenyomatot találtak - számolt be róla kedden a bbc.co.uk hírszolgálata az Antiques Trade Gazette cikke nyomán.
   
A képet korábban egy XIX. század eleji német munkának tartották. A Reneszánsz ruhás fiatal lány portréja című alkotás 1998-ban 19 ezer dollárért kelt el a Christie's New York-i árverésén, s tavalyelőtt hasonló összegért cserélt gazdát, amikor egy kanadai gyűjtő, Peter Silverman megvásárolta. Azért fordult szakértőkhöz, mert gyanította, hogy valami nagyon értékes alkotás birtokába jutott.
   
Ha valóban Leonardo-rajzról van szó, akár több tízmillió dollárt érhet.
   
A portrén talált ujjlenyomat Leonardo mutató vagy középső ujjának lenyomatával mutat hasonlóságot, amelyet korábban da Vinci Vatikánban található Szent Jeromos című festményén találtak meg. Ezt a képet még művészi pályafutása kezdetén festette, amikor köztudomásúlag még nem voltak segédjei.
   
A lány portréjának infravörös elemzése komoly stilisztikai egyezéseket mutatott Leonardónak azzal a női portréjával, amely a windsori kastélyban függ. A vizsgálat azt is kiderítette, hogy a tinta- és krétarajz ráadásul egy balkezes művész alkotása, da Vinci pedig balkezes volt.
   
A szénizotópos kormeghatározás szintén megerősítette, hogy az alkotás a XV. századból származhat, amit a képen megjelenő korabeli hajviselet is valószínűsít.
   
Martin Kemp da Vinci-kutató, az Oxford Egyetem nyugalmazott művészettörténet-professzora szerint az ábrázolt leány Bianca Sforza lehet, Ludovico Sforza milánói herceg (1452-1508) lánya.
   
A 33x23 centiméteres portrét jövőre Svédországban kiállítják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!