Külföld

2015.11.03. 17:34

Újra 5-6 ezer migráns a szlovén osztrák határon

Újra 5-6 ezer migráns torlódott fel kedden estére a szlovén-osztrák határon az ausztriai Spielfeldnél, a továbbhaladásukat pedig lassítja, hogy az osztrák hatóságok beszüntették a taxis szállítást - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

A reggeli mintegy 2800-hoz képest újabb ezrek érkeztek kedden napközben a határ szlovén oldalán fekvő Sentiljbe, 18 busszal és két vonattal.

A szlovén hatóságok szinte azonnal átkísérik az embereket a határ osztrák oldalára, Spielfeldbe, ezért keddre az osztrákok gyakorlatilag két részre osztották az ottani tábort. Ez azt jelenti, hogy a senki földjéről csak azt követően engednek át migránsokat közvetlenül a határállomás előterébe, hogy onnan elszállítanak egy busznyi embert.

Mindennek következtében sokan spontán táboroznak a mezőn a senki földjén, másutt hatalmas a tülekedés. Időről időre tolakodni és tüntetni kezdenek a migránsok, annak ellenére, hogy a hangosbeszélőn folyamatosan nyugalomra intik őket arab és angol nyelven. Az MTI tudósítója annak is szemtanúja volt, hogy egy hangadót kiemeltek a rendőrök a tömegből.

A helyzetet nehezíti, hogy egyre hidegebb az idő a völgykatlanban található határállomás környékén, éjszakára bőven fagypont alá zuhan a hőmérséklet.

Ugyanakkor sokan ennek ellenére sem mennek be a fűtött sátrakba, és sorban állva vészelik át a fagyos éjszakát, mert minél előrébb akarnak kerülni és félnek, hogy lemaradnak a buszokról.

Az osztrák hatóságok egyébként azért szüntették be a taxis szállítást, mert ellenőrizhetetlenné vált, hogy ki hová megy Spielfeldből, vagyis Ausztriában "nyoma veszett" sok migránsnak - értesült a helyszínen az MTI tudósítója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!