Külföld

2009.04.07. 18:53

Újraszámolják a szavazatokat Moldovában

Moldova - A kormány és a kommunisták nagy győzelmét jelző előzetes választási eredmények ellen tiltakozó ellenzék megegyezett a szavazatok újraszámlálásában.

nincs nev

A moldovai hatóságok megállapodtak kedden az ellenzék vezetőivel a vasárnapi parlamenti választásokon leadott szavazatok újraszámlálásában - jelentette az orosz RIA hírügynökség, a moldovai elnöki hivatal egy meg nem nevezett tisztségviselőjére hivatkozva. 

A liberális ellenzék vitatja a választások nagy kommunista győzelmet mutató előzetes eredményét, és csalást emleget, noha az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet és más nemzetközi szervezetek megfigyelői szerint a moldovai parlamenti választások összességükben megfeleltek a nemzetközi normáknak. Az ellenzék nagy tüntetést szervezett kedden Chisinauban, hogy új választásokat kényszerítsen ki. A tüntetők feldúlták a parlament és az elnöki hivatal épületét. 

Gheorghe Papuc moldovai belügyminiszter azt mondta újságíróknak, hogy a tüntetők - megfogalmazása szerint alkoholos állapotban lévő huligánok, vandálok - teljesen szétdúlták a parlament és az elnöki hivatal épületét. Mindazonáltal azt állította, hogy a rendőrség késő délutánra ellenőrzése alá vonta a zavargásoktól sújtott Chisinaut. 

Kórházi források szerint legalább 30 rendőr és tüntető megsérült a parlament és az elnöki hivatal védelmére kirendelt rendőri alakulatok és a legalább tízezer fős tiltakozó tömeg összecsapásában. A központi televízió jelentése szerint egy nő füstmérgezésben meghalt a parlament épületében, de a jelentést a hatóságok eddig nem erősítették meg. 

Bacchanália és államcsíny

A hatalmon lévő moldovai kommunisták elítélték az ellenzék "államcsínykísérletét". "A mai eseményeket nem lehet másként minősíteni, csak államcsínykísérletként" - jelentette ki Mark Tkacsuk, a kommunisták egyik vezetője, aki a párt választási kampányát vezette. Vladimir Voronin elnök követelte az utcai tüntetőktől, hogy vessenek véget annak a "bacchanáliának", amelyet a választások nyomán rendeznek a fővárosban. 

Moldova "határozottan" megvédi az állam egységét a tüntetőkkel, "az államcsíny elkövetésére törekvő fasisztákkal" szemben - jelentette ki Vladimir Voronin államfő kedden. 

"Egy maroknyi feldühödött fasiszta államcsínyt akar elkövetni" - mondta az elnök a televízióban sugárzott beszédében. Hozzátette: "nem engedjük meg, hogy provokátorok megszentségtelenítsék az állami jelképeket, határozottan megvédjük az állam integritását". 

A parlamentbe bekerült három liberális ellenzéki párt vezetői tárgyalásokat kezdtek a késő délutáni órákban Vladimir Voronin elnökkel és Zinaida Greceanii kormányfővel, s olyan megegyezésre jutottak velük, hogy újraszámlálják a vasárnapi parlamenti választásokon leadott szavazatokat.  

Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője aggodalmát fejezte ki kedden a moldovai belpolitikai nyugtalanság miatt. Felszólította a kommunisták választási győzelmét kétségbe vonó tüntetőket, hogy tartózkodjanak az erőszaktól, és arra intette a hatóságokat, hogy engedélyezzék a békés tüntetéseket. Elfogadhatatlannak nevezte brüsszeli nyilatkozatában az állami épületeket ért erőszakot. 

Oroszország nyugtalan

"Oroszországot nyugtalanítja a Moldovában kiprovokált erőszak" - idézte Grigorij Karaszin külügyminiszter-helyettest az orosz Interfax hírügynökség. Karaszin emlékeztetett arra, hogy szinte minden nemzetközi megfigyelő meglehetősen kedvező véleményt alkotott a kommunisták győzelmét hozó vasárnapi választások lebonyolításáról.  

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!