Külföld

2015.07.13. 12:10

Ukrán válság – Kárpátalja kormányzója: nincs szükség rendkívüli állapotra

Ungvár – Kárpátalján nincs szükség rendkívüli állapot bevezetésére, mert nyugodt a helyzet mind Munkácson, mind a hozzá tartozó járásban, és a hatóságok ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet a megye egész területén – közölte hétfői ungvári tájékoztatóján Vaszil Hubal, Kárpátalja megye kormányzója.

Varga Béla, az MTI tudósítója jelenti:

A Magyarországgal szomszédos ukrajnai megye első embere elmondta: azért sem szükséges rendkívüli állapot bevezetése Kárpátalján, mert ismert a szombati munkácsi fegyveres összetűzés valamennyi résztvevője. A hatóságok jelenleg éppen házkutatásokat tartanak náluk, fegyvereket foglalnak le.

Munkácson szombaton három halálos áldozatot követelő és 11 ember, közte négy civil sebesülését okozó fegyveres összetűzés robbant ki a Jobboldali Szektor (PSZ) szélsőséges szervezet fegyveresei és Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő testőrsége között egy sportkomplexumban, s a konfliktusba a rendőrség is beavatkozott.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) sajtószolgálatának hétfői közlése szerint eddig 16 házkutatást tartottak a munkácsi konfliktusban részt vevő két csoport tagjainál. Arszen Avakov ukrán belügyminiszter ugyancsak hétfőn azt írta Facebook-oldalán, hogy az ügyészség megkezdte Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő kihallgatását a lövöldözéssel kapcsolatban.

Hubal közölte: "A rendvédelmi szerveknek és a kijevi kollégáknak köszönhetően ellenőrzés alatt tartjuk a helyzetet Kárpátalján." Mint mondta, Munkács éli a megszokott életét, a városban minden vállalat működik, nincs semmilyen korlátozás. "Ugyanakkor megerősítettük az ellenőrző pontokat a Munkácsra és Kárpátaljára vezető utakon" – tette hozzá, megjegyezve, hogy Kárpátalján nagyobbrészt helyi rendfenntartók vannak, de mivel a munkácsi 128-as dandárt Kelet-Ukrajnába vezényelték, és ott tartózkodik a kárpátaljai rendvédelmi szervek és nemzeti gárda állományának 30-40 százaléka, más megyékből kellett őket pótolni.
A katonai járművek nagy számát a megye területén a kormányzó azzal magyarázta, hogy azokra a közúti ellenőrző pontok megerősítése miatt van szükség. Az ungvári repülőtér forgalmának utóbbi két napban történt erős növekedése okaként azt nevezte meg, hogy a repülőgépekkel parlamenti képviselők és az SZBU munkatársai érkeztek Kárpátaljára, egyúttal óva intett az ezzel kapcsolatos pánikkeltéstől.

Vaszil Hubal újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, nyelvbotlás volt az, amit vasárnap este a 112.ua kijevi tévécsatornának adott telefonos interjújában állított a munkácsi fegyveres összetűzés és a csempészpiac újrafelosztása közötti összefüggésről, nevezetesen, hogy "Kárpátalján mindig volt csempészet-újrafelosztás, de ennek rendezése törvényes úton történik". Elszólását a kormányzó azzal magyarázta, hogy egyfelől ez volt életének első telefonos interjúja, másfelől előtte 24 órán át nem aludt.

A Jobboldali Szektor az európai integráció melletti és a Janukovics-rezsim elleni tavalyi Majdan-tüntetések önvédelmi erőiből jött létre. Tagjait az oroszbarát szakadárokkal vívott kelet-ukrajnai harcok miatt fegyverezték fel, és az ukrán reguláris fegyveres erők oldalán részt vesznek a szakadárokkal vívott összecsapásokban. A PSZ tagjai azonban, Kijev ez irányú törekvései ellenére nem tagolódtak be teljesen a hadseregbe, és nem engedelmeskednek maradéktalanul a hadvezetés parancsainak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!