Külföld

2008.09.08. 09:56

<u>Magyar pártokat vásárolt a Strabag?</u>

<b>Ausztria</b> - A Profil osztrák hírmagazin hétfői számában közzétett iratok szerint fennáll annak a gyanúja, hogy a Strabag építőipari konszern üzleti előnyszerzés céljából magyarországi pártoknak adományokat nyújtott. A hazai pártok elzárkóznak az ügytől.

nincs nev

A hetilap osztrák politikusokat is érintő cikke alapján úgy tűnik, hogy az Eurocontact 2003 és 2005 között kapcsolatokat keresett az összes magyarországi párttal, azzal a feltételezhető szándékkal, hogy az osztrák cég javára befolyást gyakoroljon a különböző építési megbízások elbírálásakor - írja a Stop.hu. 

A Profil birtokába jutott iratokban számos magyarországi építési projektről szó van, köztük több autópályáról, metróépítésről és egy budapesti kórházról. A levelezések a magazin szerint bepillantást nyújtanak a lobbisták tevékenységébe, akik kapcsolatokat ápoltak kormányzati munkatársakkal, az összes párt pénztárosával és minisztereivel. 

Az osztrák belpolitika szempontjából robbanékony az ügy, mert az Eurocontact akkori ügyvezetője az az Alexander Zach volt, aki még ma is a szeptember végi választáson induló Liberális Fórum elnöke. A cég társtulajdonosa pedig Zoltán Aczél, aki a Fórum sajtóügyeit intézi. Zach cáfolta a vádat. Állítása szerint ők a kormányzó magyar szocialista pártnak nem adtak adományt, hanem csak a magyar liberális pártnak, és azt is csupán 150-200 ezer euró közötti nagyságrendben. 

Az MSZP cáfolta, hogy bármiféle támogatást kapott volna, és nem kíván beleszólni az osztrák belpolitikába. A Fidesz szintén nem tartja dolgának, hogy részt vegyen a felhevült hangulatú osztrák választási kampányban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!