Külföld

2008.08.12. 07:32

<u>Menekülnek a börtön elől</u>

<b>Thaiföld</b> - Letartóztatási parancsot adtak ki a volt thaiföldi kormányfő, <em>Thakszin Sinavatra</em> és felesége ellen, mivel az idézés ellenére nem jelentek meg a korrupciós ügyeiket tárgyaló bangkoki legfelsőbb bíróság előtt.

Deák Dóra

A pár elment a pekingi olimpiára, majd visszatért Angliába, ahol évek óta élnek. A volt kormányfő továbbra is ártatlanságát hangoztatja, s állítja, hogy politikai bosszú áldozata – közölte a távirati iroda.

Az 59 éves, nagyhatalmú üzletember, aki 2001 és 2006 között volt a délkelet-ázsiai ország miniszterelnöke.

Thakszin és neje pénteken részt vett a pekingi olimpia megnyitóján, majd visszautazott Angliába, ahova a 2006. szeptemberi thaiföldi puccs nyomán menekültek. 

A puccs idején a kormányfő éppen New Yorkban tartózkodott az ENSZ közgyűlésén, s onnan már nem haza, hanem Nagy-Britanniába ment. Tavaly megvásárolta az angol Manchester City futballcsapatot. 

Később visszatért Thaiföldre, de ott tucatnyi vizsgálat és per indult ellene csalás, hatalommal való visszaélés és korrupció vádjával.

Feleségét, Podzsavan Sinavatrát július 31-én háromévi börtönre ítélte adócsalás címén egy bangkoki bíróság, ez volt az első ítélet Thakszin egyik családtagja ellen a puccs óta. 

Ugyanebben az ügyben elítélték az asszony féltestvérét, ő szintén három évet kapott. A fellebbezésig valamennyiüket óvadék ellenében szabadlábra helyezték, a volt kormányfő feleségének 150 ezer dollárt kellett letennie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!