Külföld

2009.04.20. 13:01

Végre partra szállhattak a napokig a tengeren veszteglő menekültek

Olaszország - Szicíliában szállhattak partra hétfőn azok az észak-afrikai menekültek, akik egy török teherhajón vesztegeltek négy napig az Olaszország és Málta közötti vizeken, mert egyik ország hatóságai sem engedélyezték a hajó kikötését.

nincs nev

Az illegális bevándorlókat két olasz hajóra szállították át, majd az Agrigento közelében fekvő Porto Empedocle kikötőbe vitték őket. 

A panamai zászló alatt közlekedő török konténerszállító hajó 154 illegális bevándorlót mentett ki két hánykolódó csónakból a máltai felségterület alá tartozó vizeken csütörtökön. A következő napokban a Pinar nevű hajó az olasz és a máltai felségvizek határán vesztegelt. A máltai hatóságok ugyanis a mentőakció helyszínéhez legközelebb eső kikötőbe, vagyis Lampedusa szigetére irányították a kapitányt, az olasz hatóságok viszont nem adtak engedélyt a kikötésre, arra hivatkozva, hogy a menekülteket máltai vizeken mentették ki, ezért Málta feladata ezeknek az embereknek a befogadása is. 

Az olasz hatóságok végül vasárnap este megadták az engedélyt a menekültek partra szállásához. Éjszaka 20 beteg vagy az utazás viszontagságai miatt legyengült menekültet, illetve egy várandós nő holttestét Lampedusa szigetére szállították, a hátramaradt, csaknem 140 bevándorlót pedig hétfőn kezdték a szicíliai partokra szállítani. 

Olasz kormányzati források szerint a vita úgy oldódott meg, hogy José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke megígérte Silvio Berlusconi olasz kormányfőnek: a bizottság foglalkozni fog a kérdéssel, hogy tisztázzák a hatásköröket az ilyen esetekben. Berlusconi ezután egyezett bele, hogy Olaszország - humanitárius gesztusként - befogadja a menekülteket. 
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!