Külföld

2009.09.07. 12:52

Velencében szerették Moore új filmjét és kitüntették a Pixart

Velence - Meleg fogadtatásban részesítették Michael Moore-t és Capitalism: A Love Story című filmjét a hét végén a 66. Velencei Filmfesztiválon, amelynek versenyprogramjába először kapott meghívást az amerikai dokumentumfilmes. Az is először fordult elő a filmmustra történetében, hogy egy egész filmstúdió kapjon életműdíjat: úttörő szerepéért a Pixart jutalmazták.

MTI

Moore egyik legjobb filmjének nevezte az amerikai kapitalizmus elemzését a Variety című filmes szaklap tudósítója.

"A kapitalizmus egy gonosz, és az ember nem tudja irányítani a gonoszt" - foglalta össze kétórás, az amerikai életből vett számos példával illusztrált produkcióját a rendező, aki filmjében a bűncselekmények helyszínén alkalmazott rendőrségi szalaggal vette körbe a Wall Street bankjait és pénzintézeteit.

Az 55 éves filmes szerint egyedül a demokrácia kínálhat mentőövet a kibogozhatatlanul egybefonódott profitéhes konglomerátumokkal szemben, és Barack Obama elnökké választásával meg is kezdődött a "lázadás".

"Van egy törvényünk, amely kimondja, hogy a szerencsejáték törvényellenes, mégis megengedtük a Wall Streetnek, hogy azt művelje, és ők az emberek pénzét kockáztatták" - mondta a Capitalism vasárnapi vetítésén Moore a közönségnek. A rendező arra figyelmezette a világ többi országát, hogy ne kövesse az Amerikát válságba taszító gazdasági és politikai modellt.

A Lidó vörös szőnyegét léggömbfüzérekkel díszítették fel a vasárnapi életműdíj-átadó ceremóniára: történetében először egy egész filmstúdió munkásságát ismerte el a velencei filmfesztivál, reflektorfénybe állítva John Lasseter animációs gurut és pixaros csapatát.

Az 1986-ban alapított észak-kaliforniai animációs műhely úttörő munkát végzett a digitális komputeranimáció kidolgozásában és eddig tíz nívós játékfilmet tett le az asztalra. Ezek közül négy az Oscar-díjat is elnyerte 2001 óta, amikor külön kategóriát hozott létre az animációk díjazására az Amerikai Filmakadémia (AMPAS).

A stúdiót vezető John Lasseter, a Toy Story első és második részének rendezője elmondta: olyan filmeket készítenek, amelyek nemcsak a gyerekeket, hanem a felnőtteket is szórakoztatják.

A filmes rendkívüli megtiszteltetésnek nevezte, hogy vele együtt a Pixar öt rendezője - Brad Bird (L,ecsó), Pete Docter (Fel!), Andrew Stanton (Némó nyomában), Lee Unkrich (Toy Story 3.) - kapta a fesztivál életműdíját. Mint elárulta, a korábbi díjazottak névsorát (David Lynch, Tim Burton, Mijazaki Hajao) elnézve azt gondolta, "összetévesztették valakivel".

Lasseter bizakodva szólt arról, hogy mivel az új Oscar-szabályok szerint a legjobb film díjáért tíz nevezett produkció versenghet, a nagy népszerűséget élvező, és az animációs filmek számára is megnyílt a lehetőség megkapni az elismerést. Eddig egyedül a Disney Szépség és a Szörnyeteg című rajzfilmje került be a jelöltek közé 1991-ben.

A Pixar életműdíját méltóképpen fémjelezte a Toy Story és a Toy Story 2 3D-s verziójának vasárnap esti velencei díszbemutatója.

A filmfesztivál hétfőn egy Srí Lanka-i és egy francia versenyfilm vetítésével folytatódik. A filmmustra szeptember 12-én, az Arany Oroszlán-díjak kiosztásával zár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!