Külföld

2012.10.30. 09:44

Videó: így pusztított a Sandy hurrikán

A Sandy hurrikán hajnali 1-kor érte el az Egyesült Államok partjait, és tucatnyi áldozatot szedve söpört végig a szárazföldön.

LiveInfo

A vihar ugyan nem vált szuperhurrikánná, ahogy attól a szakemberek rettegtek, de 150 kilométeres széllökéseivel így is hatalmas pusztítást végzett. A viharban legalább 14 ember vesztette életét, az anyagi károk felmérése még nem kezdődött meg. A legnagyobb károkat a keleti part államaiban, köztük New Yorkban, New Jerseyben, Pennsylvaniában és Delaware-ben okozta. Bár a vihar központja New Jersey államban, Atlantic Citytől 40 kilométerre ért partot, a legtöbb áldozatot mégis New York államban követelte, itt legalább öten haltak meg. A halálesetek legtöbbször azért történtek, mert a viharos szél fákat döntött az emberekre vagy házaikra.

A Sandy hurrikán elsüllyesztette hétfőn a Bounty nevű háromárbocos vitorlást. A balesetben eltűnt a kapitány és a legénység egyik tagja. Tűz ütött ki Queensben, a tűzoltók 25 embert menekítettek ki az egyik épület tetejéről.

A vihar jelentősen megemelte a part menti vizek szintjét és a városokat átszelő folyókat. A New Yorkot átszelő Hudson folyó több mint 5 métert emelkedett, és elöntötte New York alacsonyabban fekvő részeit. Víz alá került Atlantic City és Philadelphia egy része, és több másik part menti nagyváros is.

Az áradás miatt reggelig közel 6 millió ember maradt áram nélkül a keleti parton. New York államban legalább 1,5 millió ember töltötte sötétben az éjszakát. A part menti államokba továbbra is szükségállapot van érvényben.

Videó (a reklám után indul):

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!