Külföld

2010.12.16. 16:47

WikiLeaks - Assange javára ítélt a londoni felsőbíróság

London - Helyben hagyta csütörtökön a londoni felsőbíróság Julian Assange-nak, a bizalmas amerikai diplomáciai sürgönyöket ezrével kiszivárogtató WikiLeaks portál alapítójának szabadlábra helyezését óvadék ellenében.

MTI

A 39 éves ausztrál állampolgárt a svéd hatóságok kérésére, hivatalosan szexuális bűncselekmények gyanújával a múlt héten vették őrizetbe Nagy-Britanniában. Jóllehet két napja egy alsó fokú londoni bíróság - szigorú feltételekkel és nagy összegű óvadék ellenében - már megszüntette őrizetét, egyelőre nem helyezték szabadlábra, mivel a végzés ellen a svéd vádhatóság fellebbezéssel élt. A fellebbezést azonban csütörtökön a másodfokon eljáró londoni felsőbíróság elvetette.

A westminsteri magisztrátusi törvényszék, amely első fokon járt el az ügyben, a hét elején hozott végzést Assange őrizetének megszüntetéséről, ám ehhez 200 ezer font készpénzóvadék és további 40 ezer font biztosíték - vagyis összesen 80 millió forintnak megfelelő összeg - letétbe helyezését rendelte el.

Miután Assange szabadlábra kerül, akkor is komoly korlátozásoknak kell majd alávetnie magát: a nap meghatározott szakában kijelölt lakhelyén kell tartózkodnia, elektronikus helymeghatározó készüléket kell viselnie, hetente egyszer jelentkeznie kell az illetékes rendőrőrsön, és útlevelét sem kapja vissza.

Assange ügyvédje, Mark Stephens a csütörtöki felsőbírósági végzés után újságíróknak azt mondta, hogy a WikiLeaks-alapító szabadlábra helyezése elleni fellebbezés a svéd hatóságok "folyamatos vendettájának" része. Stephens szerint Assange-t a formalitások elintézése után jó eséllyel még csütörtökön, "legrosszabb esetben" pénteken elengedik.

Az ügyet nehezíti, hogy az első fokon eljáró westminsteri bíróság a 200 ezer fontban meghatározott óvadékot készpénzben rendelte letétbe helyezni, és ezt - noha az összeget a WikiLeaks vezetőjét támogató közéleti személyiségek összeadták - a csütörtöki felsőbírósági döntés nyomán most még fizikai valójában össze kell szedni. Késedelmet okozhat, hogy a brit bankbiztonsági előírások miatt ekkora pénzmennyiség felvétele egy összegben meglehetősen nehéz.

Assange támogatói között van az emberi jogi aktivistaként tevékenykedő Bianca Jagger, a Rolling Stones frontemberének, Sir Mick Jaggernek az első felesége, valamint Ken Loach brit filmrendező és John Pilger közismert ausztrál publicista, egykori haditudósító, az amerikai külpolitika különösen éles hangú bírálója.

A WikiLeaks alapítójának szabadságáért kampányolók szerint az Assange elleni eljárás valójában politikai indíttatású, miután a portál több ezer titkos - esetenként meglehetősen kényes tartalmú - amerikai diplomáciai feljegyzést és jelentést szivárogtatott ki az elmúlt hetekben.

Assange tagadja, hogy svédországi tartózkodása idején elkövette volna a terhére rótt szexuális bűncselekményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!