Külföld

2010.10.23. 12:23

WikiLeaks: az igazság elleni támadások ellen lépünk fel

London - Az iraki háborúról szóló bizalmas amerikai iratok feltárása az igazságról szól, a közzététel célja az igazság ellen elkövetett támadások hatásainak "korrekciója" - mondta szombati londoni sajtótájékoztatóján a WikiLeaks oknyomozó honlap alapító főszerkesztője.

MTI

Julian Assange, akinek internetes információs központja aznap csaknem 400 ezer, az iraki háborúval kapcsolatos, eddig titkos amerikai dokumentumot tárt a nyilvánosság elé, a sajtótájékoztatón kijelentette: az igazság elleni támadás jóval a háborúk előtt megkezdődik, és a háborúk vége után is még sokáig folytatódik. "Reméljük, e 400 ezer dokumentum közzétételével legalább részben korrigálhatjuk azoknak a támadásoknak a hatásait, amelyek az igazságot érték az (iraki) háború előtt és alatt, és amelyek folytatódnak azóta is, hogy a háború hivatalosan véget ért" - fogalmazott Assange.

A WikiLeaks vezetője elmondta: a szombaton közzétett anyag mintegy 109 ezer iraki halálát dokumentálja, közülük 66 ezer polgári személyét. Assange szerint az Iraq Body Count nevű, az iraki halálesetekről szóló értesülések gyűjtésére és feldolgozására alakult független csoport segítségével 15 ezer iraki civil eddig semmilyen nyilvántartásban nem szereplő, erőszakcselekmények okozta halálát is sikerült feltárni.

Assange cáfolta azokat az amerikai vádakat, amelyek szerint a most közzétett bizalmas anyagban több száz iraki név szerepel, és az illetők élete ezzel veszélybe került. A WikiLeaks alapítója kijelentette: a dokumentumok nyilvánosságra hozott változata "erősen szerkesztett", neveket nem tartalmaz, éppen azért, hogy egyéneket ne sodorjon veszélybe.

John Sloboda, az Iraq Body Count társalapítója és vezető elemzője a szombati londoni sajtótájékoztatón elmondta: a világ közvéleményének hét évvel a háború kezdete után sincs teljes képe arról, hogy a fegyveres beavatkozásért az iraki nép "milyen rettenetes árat fizetett". Ami eddig rendelkezésre állt, az nem más, mint fotók, sztorik "foltokban összeálló elegye ... az emberek, akiknek adójából ezt a háborút finanszírozták, ennél többet érdemelnek" - tette hozzá.

Sloboda kijelentette: a most feltárt, eddig nem dokumentált 15 ezer iraki civil haláleset "öt szeptember 11-ének és csaknem háromszáz július 7-ének felel meg".

Az Iraq Body Count vezető elemzője ezzel a 2001. szeptember 11-ei amerikai, illetve a 2005. július 7-én elkövetett londoni terrormerényletek halálos áldozatainak számára utalt.

Sloboda szerint összességében, a korábban már dokumentált eseteket is figyelembe véve ma már kijelenthető, hogy 2003 óta Irakban több mint 150 ezren haltak meg harci vagy erőszakcselekményekben; hozzávetőleg 80 százalékuk polgári személy.

A The Guardian, a legnagyobb baloldali brit lap szombaton részletes összefoglalót állított össze a közzétett dokumentumok tartalmának fő pontjaiból.

A lap által ismertetett - eddig nem dokumentált - esetek között szerepel, hogy 2007-ben egy amerikai harci helikopter megadási szándékukat jelző iraki lázadókat ölt meg. Az Apache  helikopter személyzete tüzet nyitott a lázadók autójára. Az irakiak ezután kimenekültek a járműből és feltartott kézzel jelezték, hogy megadják magukat.

Az amerikai helikopter személyzete a közeli légitámaszpont jogászától kért rádión véleményt, hogy ilyenkor mi a teendő, és a válasz az volt, hogy mivel "katonai légi járműnek nem lehetséges a megadás, a lázadók továbbra is jogos célpontnak tekintendők".

A személyzet ezután a 30 milliméteres fedélzeti géppuskával agyonlőtte az irakiakat.    

A WikiLeaks korábban már közzétett csaknem 80 ezer bizalmas amerikai hírszerzési dokumentumot az afganisztáni háborúról is.

Kristinn Hrafnsson, a portál szóvivője a szombati londoni sajtótájékoztatón kijelentette: az amerikai kormányilletékesek akkori figyelmeztetései ellenére nem mutatható ki, hogy ennek hátrányos biztonsági következményei lettek volna, és ennek az a tanulsága, hogy a sajtónak "nem szabad kérdések nélkül elfogadnia a WikiLeaks tevékenységét elítélő nyilatkozatokat".

Hrafnsson a londoni sajtóértekezleten felfedte: a WikiLeaks a birtokába került afganisztáni jelentések hatodát még nem is tette közzé; ez összesen 15 ezer dokumentumot jelent. A portál szakértői "sorról sorra" átvizsgálták és megszerkesztették ezt az aktamennyiséget is, és mivel e munka befejeződött, a WikiLeaks hamarosan ezt a 15 ezer dokumentumot is nyilvánosságra hozza - közölte a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!