Kultúra

2006.06.09. 22:00

Lélekemelõ orgonahangverseny

Mórocz Zsolt

Kincses Veronika operaIpénekes volt Teleki Miklós orgonamûvész vendége a Mûvészetek Háza által szervezett koncertsorozat elsõ alkalmán a veszprémi Szent Mihály-bazilikában.
A Mûvészetek Háza több mint tíz éve szervezi a nyári orgonakoncerteket a bazilikában, az idei nyárra különleges programot tartogat az orgo-nazene kedvelõinek. A négy részbõl álló sorozatot Teleki Miklós orgonamûvész fémjelzi, a fellépõ vendégeket õ hívja. Teleki Miklós, aki a Liszt Ferenc Zeneakadémián Lehotka Gábor növendékeként szerzett orgonamûvészi diplomát, ezúttal Kincses Veronikát, a nemzetközi operaélet kiválóságát, a Kossuth-díjas érdemes mûvész szopránénekest, a Pécsi Egyetem tanárát invitálta Veszprémbe. Az elõadó választását talán magyarázza, hogy tavaly Kincses Veronikával koncertezett az Egyesült Államokban, öszeszokottságuk, egymásra figyelésük érthetõ.
Teleki Miklós koncertsorozatát Wolfgang Amadeus Mozart születésének kétszáz-ötvenedik és Liszt Ferenc halálának százhuszadik évfordulója alkalmából hirdette meg, így a két zeneszerzõ mind a négy koncerten ki-emelt szerepet kap. Egy orgonakoncerten természetesen nem hiányozhat Johann Sebastian Bach sem, akitõl Teleki a könnyed, lendületes, virtuóz, áttetszõ szerkesztésû a-moll fantázia és fúgát játszotta. Mozart francia gyermekdalában Teleki tizenkét variációjában a magyar hallgatók is felismerték a Hull a pelyhes fehér hó... dallamát. Kincses Veronika gyönyörû hangján szólalt meg Mozart Laudate Dominum, valamint a C-dúr mise Agnus Dei áriája. Az operaénekes áhítattal, emelkedetten adta elõ a mûveket, hangja betöltötte a templomot, az orgona intelligensen, visszafogottan a háttérbe vonult, kísérõként hagyta érvényesülni a vendéget. Fõszereplõvé vált azonban Liszt Ferenc Szent Erzsébet legendája címû mûvénél, melyben a szerzõ mély vallá-sossága tükrözõdik. A lélek-emelõ, a hétköznapok rohanásában megállító, elcsendesítõ programot Liszt B-A-C-H prelúdium és fúgája zárta.
A koncertsorozat június 29-én folytatódik, Teleki Miklós Simai László trombitamûvésszel együtt ad hangversenyt. Júliusban Kováts Kolos operaénekes, szeptember a veszprémi Hóvirág énekegyüttes lép fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!