Kultúra

2007.10.01. 02:29

Ének hálatelt szívvel

Veszprém - Hajnóczy Júlia operaházi előénekléseken vesz részt, most szerzi meg mesterdiplomáját. A múlt héten hazai közönség előtt koncertezett, Érdi Tamás zongoraművésszel együtt.

Balla Emőke

- Tamás szeretett volna velem muzsikálni, közösen választottuk ki a Kodály-nép- da-lokat. Vörösberényi ott- honukban csupán egyszer próbáltunk, de nagyon gyorsan egymásra hangolódtunk, ugyanabban a tempóban kezdtünk játszani, énekelni. Mind a ketten felkészültek vagyunk, ilyenkor nincs szükség sok próbára. Kocsis Zoltánnal is hasonlóak a pró- báink.

- Másfél, két éve, hogy utoljára Veszprémben koncertezett. Hazai közönség előtt könnyebb vagy nehezebb fellépni?

- Legszívesebben kötnék egy masnit a szívemre és ajándékba adnám a közönségnek. Itt vannak a szüleim, a barátaim, egykori tanáraim, a veszprémiek, akik közül sokakat felismertem a közönség soraiban, akik szeretnek, nyitottak és befogadók. Zeneakadémistaként Veszprém város ösztöndíjasa voltam, most megmutathatom, hogyan fejlődöm, érdemes volt támogatni. Hálatelt szívvel énekelek.

- Mindig tudatosan, lelkiismeretesen készül a koncertjeire.

- A hangom technikailag elég a Kodály-dalokhoz, néhány nap felkészülés azonban kell, hogy a dalok a torkomban legyenek . Most az operára trenírozom a hangomat; előéneklésen veszek részt több operaházban. Ez még nem jelent semmi biztosat, csak azt, hogy megütöttem a mércét, de hogy az adott szerepre kinek a hangszínére, jelenségére, szellemiségére, kisugárzására lesz szükség, az később derül ki.

- Idehaza vagy külföldön képzeli el karrierjét?

- Ideköt a családom, a férjem - a nyáron férjhez mentem, ahhoz, akit egy korábbi cikkben ígértem az olvasóknak -, a férjem a Magyar Állami Operaházban énekel. Egykori tanárom, Kovalik Balázs, az opera egyik vezetője, ennek ellenére más színházakban is részt veszek elő- éneklésen.

- Elárulja, hol?

- Nem szivesen. Nem szeretnék addig beszélni róla, míg nem sikerül.

- Férjével Budapesten él?

- Igen, de legkönnyebb bennünket a Budapest-München nemzetközi vonaton utolérni; Augsburgban elvégeztük a mesterképzést, a férjem végzett, én fél év múlva kapom meg a mesterdiplomámat. Fejlődtünk, tanultunk - közben Németországban is sokat koncerteztünk -, később pedig, ha tanítani szeretnénk a Zenekadémián, lesz lehetőségünk.

- Mozgalmas az élete.

- Nincs egzisztenciám, semmi sem biztos az életemben, de szerencsére egyre jobb helyeken énekelhetek. Figyelni kell arra, hogy itthon is koncertezzek, fellépjek, ne felejtsenek el, sem a szakma, sem pedig a közönség. Nagy örömöt ad, hogy Kocsis Zoltánnak és Vásáry Tamásnak mindig eszébe jutok, ha olyan munkájuk van, ahol nekem is lehet szerepem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!