Kultúra

2007.10.13. 02:29

Orosz rulett a színházban

Orosz rulettet játszik az, aki a jelenlegi finanszírozási helyzetben, működési struktúrával, fenntartói garanciák nélkül pályázni akar a Petőfi Színház igazgatói posztjára. Kivéve persze akkor, ha nincs egy zsák felesleges pénze, vagy nem indulhat végre tiszta lappal. A teátrum direktori széke valószínűleg prédaként vonzza majd a művészeti szerencselovagokat. Mindeközben a politikai döntéshozók inkább a Gazdálkodj okosan! társasjátékban remeklő szakembert várnak Veszprémbe.

Varga Róbert

A színházak számára meghatározott költségvetési elő-irányzat fennmaradó részét a nyilvántartásba vett színházak által teljesített nézőszám arányában kapnák meg az önkormányzatok. A Petőfi Színház a nézőszám tekintetében az országos lista középmezőnyében szerepel, önkormányzati finanszírozásban a sereghajtók között van. Az elmúlt évadban 10210 bérletet ad- tak el és 14597-en váltottak jegyet az előadásaikra. Mindennek tükrében kerestem meg Talabér Mártát, a megyei közgyűlés alelnökét, aki elöljáróban hangsúlyozta: nem lehet úgy semmilyen önkormányzati fenntartású intézmény finanszírozására garanciát vállalni, ha a kormányzat sem ad semmilyen garanciát arra, hogy a pénzelvonások, megszorítások miatt nem hozza továbbra is nehéz, reménytelennek látszú csapdahelyzetbe az önkormányzatokat. Mint mondta, a Petőfi Színháznak, mint minden más vidéki színháznak, a jövőjét a készülő színházi törvény határozza meg. Ha a vidéki színházfenntartók azt szeretnék, hogy képesek legyenek a jövőben is működtetni a rájuk bízott teátrumokat, akkor szerinte két dologban reménykedhetnek. Egyik ilyenként említette az alelnök azt, hogy hogy nem lesz törvény, mert az még mindig jobb helyzet, illetve másik alternatívaként megpróbálhatják az egész koncepciót új alapokra helyez(tet)ni. Talabér Márta úgy gondolja: a mostani egyik változat alapján az állami támogatás oly mértékben csökkenne - Veszprém esetében mintegy 200 millió forinttal -, amit az önkormányzatok az őket ért folyamatos megszo- rítások mellett képtelenek kipótolni. Másrészt pedig a fenntartóktól gyakorlatilag megvonná annak a lehetőségét, hogy helyben döntsenek az intézményvezető személyéről és rajta keresztül arról, hogy milyen színház legyen egy településen, illetve megyében, és a kulturális miniszter és annak holdudvara kapna lehetőséget a döntés meghozatalára. Az alelnök hangsúlyozta: a megyei önkormányzat folyamatosan biztosítja a színház működését, részben hitel biztosításával, részben pedig a költségvetésén keresztül (szeptemberben 42 millió forintot kapott az intézmény). Mint mondta, a Petőfi Színházban elkezdődött egy struktúraváltás, és valószínűleg elegendő lesz az önkormányzati támogatás, ha a szervezeti átalakítás befejeződik. Véleménye szerint olyan közalkalmazotti státusok, illetve megbízási jogviszonyok folyamatos fenntartására nincs szükség, ahol csak időszakosan történik teljesítés. E tekintetben évtizedek óta nem volt változtatás a színházon belül, másutt már előrébb járnak.Ez a helyzet tehát az igazgatói pályázat kiírása után. A játék így folytatódhat tovább.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!