Kultúra

2007.10.03. 02:29

<u>A teremtett világ</u>

<b>Devecser</b> - Lapunk hasábjairól már bizonyára ismerős olvasóinknak ifj. Vasuta Gábor neve, hiszen az amatőr természetfotós képeit és ismeretterjesztő írásait gyakran közöljük. <a href="http://naplo-online.hu/kultura_es_oktatas/20071003_a_teremtett_vilag"><font color="#000080"><strong>>>></strong></font></a>

Kiss Nikolett

Gábor másfél éve engedett vágyainak és a családi köteléknek, leköltözött feleségével Budapestről Apácatornára. Így azóta már végre csak a hobbijának, a fotózásnak élhet. Hiszen már gyermekkorában elkötelezte magát a természet szeretete, bemutatása és védelme iránt. Akkoriban a főváros melletti, érdi családi gyümölcsöskert érdekességei kötötték le, a nagyapjával tett séták nyomán érdeklődése egyre inkább a madarak és a növények felé fordult. Nagyapja nyitotta fel a szemét, hogy észrevegye a természet rejtett szépségeit. Felfedezte a budai hegyeket és hazánk más tájait, aztán Schmidt Egon és Bécsy László munkáinak inspiráló hatására már fényképezőgéppel örökítette meg élményeit.


Ifj. Vasuta Gábor (középen) kiállításain is bemutatja fotóit

A gép immár öt éve a társa, a templomok, várak, vízimalmok után manapság a Somló, a környék öreg fái, vizei, a védett növények és állatok jelentenek számára izgalmas és kimeríthetetlen témát. Vasuta Gábor meglátja az apró részleteket, keresi és megtalálja a fényt, valósággal megkomponálja képeit. 

Az egykori híradástechnikai műszerész úgy gondolta, a természetben nem lehet sarkítani, itt mindent egységbe kell fogni, ez pedig - képeit látva - sikerült is neki. Vágya volt, hogy ne szakítsa le, mégis hazavigye a virágot, hiszen mindennek ott a helye, ahova teremtették. Valósággal felvillanyozzák a növényritkaságok, nagy kedvencei a lepkék, de különösen kedveli a baglyokat is, már csak a körülöttük levő misztikum miatt is. 

Gyermekkorában az apácatornai templomtoronyban látott egy gyöngybaglyot szűrt fényben. Nem véletlen tehát, hogy első tudományos cikke is a gyöngybaglyokról és azok védelméről szólt. Aztán jó tanítómestere volt még a nagy állatvédő, Gerald Durrell, mert Gábor is azt vallja, hogy amit az ember megszeret, azt próbálja is megvédeni. Mára országosan ismert a madarászok, természetvédők, természetfotósok körében, miközben segíti a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkáját. 

Devecserben és Ajkán, valamint a környező településeken kiállítja képeit, előadásokon is bemutatkozik, hogy A teremtett természet című anyagát bemutassa és mindenkivel megismertesse a körülöttünk levő szépségeket. A fényképezőgép pedig számára az az eszköz, amely segít, hogy hazavigyük és másoknak is megmutassuk az élményt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!