Kultúra

2007.11.12. 09:05

<u>Bronzérmes diákolimpikon</u>

<b>Veszprém</b> - Kicsi gyerekként mesét írt, ma zenét szerez. Közben matematikaversenyeket nyer, legutóbb bronzérmet hozott el Zágrábból, a nemzetközi informatikai diákolimpiáról. Szalkai Balázs, a Lovassy László Gimnázium diákja sok területen tehetséges, kiváló fiatal.

Balla Emőke

Már régóta szerettem volna Szalkai Balázzsal beszélgetni. Régóta figyelem őt, általános iskolásként sorra nyerte a matematikaversenyeket. Másodikosként indult azon a megmérettetésen, ahol csak harmadik osztályosként lehetne, azonnal országos első helyezett lett, a versenyeken minden esztendőben a legjobbak között volt. Közben elkezdett zenélni, a kürt és a zongora lett a hangszere, ma zeneszerzést, improvizációt tanul, azóta már a művét is bemutatták. Mesét írt, a Naplóban is gyakran megjelentek állatokról szóló írásai, de ő ma már nem tudja felidézni a címeket.
Már akkor oda kellett rá figyelni. Szalkai Balázs kicsi gyerekként is egyéniség volt, határozott fellépésű, önálló ember, aki tudja, mit akar, tudatosan készül a pályára. Természetesen szülei is biztatták, támogatták őt: édesanyja főállású anyaként három gyerekét  Balázst és két húgát  neveli, édesapja a Pannon Egyetem matematikai és számítástechnikai tanszékén tanít. A Szilágyi általános iskola után ő maga választotta a magas szintű képzést nyújtó Lovassy László Gimnáziumot. A számítástechnika érdekelte, ezt a tagozatot választotta, szeretett programozni. Miért nem az idegen nyelvet tanulta magasabb óraszámban?  kérdezem. Nem akart újba  kezde- ni   válaszolta; azóta angol és olasz nyelvből középfokú vizsgát tett. Informatikatanára, Öveges Ferenc készítette fel őt a verse- nyekre, kilencedikesként és tizedikesként a Nemes Tihamér programozóversenyen indult, a nemzetközi di- ákolimpiára és a közép-európai diákolimpiára a legjobbakat hívják meg. 2006 nyarán a közép-európai diákolimpián szerzett bronzérmet, az idén mindkét versenyre  a közép-európai és a nemzetközi informatikai diákolimpiá- ra is  meghívást kapott, az utóbbin nyert bronzérmet. Közel nyolcvan ország diákjai vettek részt, egy-egy országot négyen képviseltek  Magyarországot Balázson kívül budapesti és debreceni diákok, őket Horváth Gyula, a Szegedi Egyetem és Zsakó László, az ELTE tanára ké- szítették fel.
Két versenynap alatt hat programozási  gráfelméleti, kombinatorikai, geometriai  feladatot kellett megoldaniuk, öt-öt óra állt rendelkezésük- re. Pontot akkor kaptak, ha a program helyes eredményt adott és az elég gyors volt, a gyorsaság az egyik legfontosabb egy programnál, magyarázza Balázs. A magyarok két bronz- és egy ezüstérmet szereztek; aki elér egy bizonyos pontszámot, az kap érmet. Talán tudtam volna többet, mondja, igazából azért elégedett vagyok.
A nemzetközi informatikai diákolimpiai részvétel mel- lett tizenegyedikesként az országos középiskolai tanulmányi versenyen is kimagasló eredményt ért el: matematika és fizika tantárgyakból országos második, informatikából országos első lett. Sorolja felkészítő tanárait, Csizmazia Imrét, Böcskei Ákost és Gaál Sándort az egyetemről. Ezek az eredmények kiváló aján- lólevelet jelentenek a to- vábbtanuláshoz, feltételezem, hogy idén, tizenkettedikesként nem indul új versenyen. Balázs azonban cáfol, indul mindhárom tantárgyból, egyrészt a kihívás kedvéért, másrészt az önéletrajzában is jól mutat majd.
 A tanulás és a  versenyek- re való felkészülés után marad-e szabadideje, kérdezem. Ugyanolyan vagyok, mint minden normális diák, találkozom az osztálytársakkal, válaszol. Arra, hogy milyen közösségi ember, jellemző, hogy az idei iskolai diákigazgató-választáson ő volt a nyertes párt, az Alternatív diákpárt (ADP) egyik vezetője, ő szerkesztette a párt internetes oldalát. A választást természetesen az ADP nyerte. Szükség is van a közösségi életre, hogy ne zárkózzon be, ne csak a számítógépnek éljen, vallja.
A hangszeres képzés mellett zeneszerzést, improvizációt tanul Marosfalvi Imrénél. Nemcsak belső hallás, logika, agy is kell a zeneszerzéshez, mondja. Szalkai Balázs írt már darabot szimfonikus zenekarra is; tavaly a nagykanizsai kreatív fesztiválon az ottani zenekar bemutatta Négy miniatűr című zenekari művét. Bartóki stílusban ír, Bartók a kedvenc zeneszerzője, művei pedig A kékszakállú herceg vára, a Concerto és a zongoraversenyek. Tanára biztatja, vannak egyéni stílusjegyei. Bár zenéjét még nem hallottam, én is megerősítem, hogy Balázsnak stílusa van: egy sokoldalú, széles látókörű, kiváló elme, aki logikus, okos, tudatos, ezzel együtt az érzelmekre, érzésekre hat. Kívánom, hogy sikerüljenek tervei, teljesüljenek vágyai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!