Kultúra

2007.12.11. 03:29

<u>A HVG Diploma 2008 különszáma</u>

<b>Budapest</b> - A HVG idén harmadszor vállalkozott arra, hogy rangsort állítson fel az egyes felsőoktatási intézmények között. A HVG Diploma 2008 különszáma tartalmazza az OFIK szakemberei által készített, sok szempont és a hallgatói, oktatói véleményfelmérések alapján összeállított egyetemi-főiskolai rangsorokat.

Mátyus Tamás

A különszám részleteiben is elemzi a magyar felsőoktatásban megszerezhető diplomák piaci helyzetét, az egyes szakokon végző diplomások mai és jövőbeni elhelyezkedési lehetőségeitől a munkáltatói igényeken át az elérhető keresetekig. A legnépszerűbbek közül tizenhat kiválasztott szak végzőseinek leendő munkáltatóit is megkérdezte a Diploma 2008 kiadvány előállításában a lappal együttműködő Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK), s ennek eredményei is olvashatók. 

A felvételi folyamatáról is áttekintést adnak, a fontos időpontok mellett bemutatják a tavaly szinte teljes körűen bevezetett bolognai képzési rendszert, s külön kitérnek a döcögősen ugyan, de már beindult mesterképzésre. Az OFIK összesen tíz képzésterületen sok mérhető adat alapján állította össze az egyes intézmények rangsorait. Ilyen adat például a jelentkezők eredménye, a felvettek pontátlaga, a nyelvvizsgák aránya. 

Az összesített rangsorban továbbra is az egyetemi karok viszik a prímet, a tudományegyetemek mellett az orvosi, a műszaki és a gazdasági egyetemek szerepelnek jól. Az első helyen holtverseny alakult ki az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara és a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Kara között. Külön fejezetekben foglalkozik a lap a tandíj, az állami támogatások és a diákhitel kérdéseivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!