Kultúra

2008.03.06. 03:27

<u>Megbecsülik Endrődi emlékét</u>

<b>Alsóörs</b> - Szobrot szeretne állítani a település Endrődi Sándor, a Balaton-szerelmű költő emlékére, aki évtizedeket élt Alsóörsön - hangzott el már több nyilvános rendezvényen, s a képviselőtestület is tárgyalt róla.

Toldi Éva

A veszprémi születésű Endrődi Sándor (1850-1920) költő, szerkesztő, irodalomtörténész a Balaton- és a Petőfi-kultusz egyik megalapozója volt, s afféle szellemi-lelki organizátor. Ragaszkodó szeretet fűzte a tájhoz, az éghez, a színhez, a tóhoz, a fényhez. 

A Balaton partján, Alsóörsön övé volt az első nyaralóvilla, amely irodalmi szalonként is szolgált, megfordultak itt a kor jelességei, maga Jókai Mór is. Egykori látogatásának emlékére a falu évente megrendezi az Endrődi-Jókai-ünnepséget, melynek csúcspontján, a szeretetvendégségben mindenki megkóstolhatja az ízletes Jókai-bablevest. 

- A település nagyon büszke Endrődivel való kapcsolatára - mondja Hebling Zsolt polgármester, aki képviselőtársaival és a község jó célokban összefogni képes lakosságával együtt már évek óta feladatának tekinti a hagyományok, a helyi értékek őrzését. 

A községben az iskola Endrődi nevét viseli, emléktáblát emeltek tiszteletére, s a 71-es főút mellett, ahol hajdan a költő nyári lakja állt, 2003-ban felújították az Endrődi Sándor-parkot pályázati támogatással, s egy vöröskő obeliszket is felállítottak a költő emlékére. 

Mikor 2005-ben Veszprémben a róla elnevezett lakótelepen felavatták Raffay Béla szobrászművész Endrődi-bronzszobrát, már felvetődött bennük a gondolat, milyen jó volna annak mását Alsóörsön is felállítani. Alsóörs szülötte, jeles lokálpatrióta egy testületi ülésen a képviselők egyetértését is megnyerte ehhez. 

Tavaly azután megkeresték az alkotót, aki biztató útbaigazítást adott küldöttségüknek: a szobor felállításához körülbelül 1,5 millió forintot kellene előteremteni a településnek, de az jelenleg természetesen nem áll rendelkezésre. 

A szándék azonban oly nemes és lelkesítő, hogy elhatározták, gyűjtéssel, jótékonysági esttel próbálják az anyagiakat előteremteni. Már sokan jelezték támogatási szándékukat, mondja. Úgy számítanak, hogy jövőre megvalósulhat álmuk. A szobrot az iskola parkjában szeretnék majd felállítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!