Kultúra

2008.04.07. 02:29

<u>Élet a zene szolgálatában</u>

<b>Pápa</b> - Az emberek, az őket körülvevő környezet, a világ változik, néhány dolog azonban minden korban ugyanazt jelenti a léleknek. A muzsika egyike ezeknek.

Antal Zsuzsanna

Amikor az ókori Göröghonban Apollón Hermésztől megkapta a világ első lantját teknősbékapáncélból, talán még nem hitte, hogy csodálatos játékára még a fegyvert is leteszik, s a múzsák vezetője is így lesz; s Platón sem véletlenül hívta fel a zenei nevelés fontosságára a figyelmet. S talán annak is oka van, hogy gyermekkorban meséink jó tündérei, pozitív hősei valahogy mindig szépen énekelnek, s gyakran hangszeren is játszanak, míg a vasorrú bába és a gonosz mostoha repedt-rekedt hangon, hamisan sipítoznak. Bizonyos nézetek szerint a zene bejárat egy titkos világba, gyógyító erővel bír, sőt a mágia eszköze is lehet, mielőtt azonban a szélsőségek elragadnának bennünket, egyszerűen a lényegiséget ragadjuk meg, hiszen a zene adni, szeretni, élni tanít, főként, ha jól használjuk.

Bódi László nevét egy kis- város lakói előtt nem kell bemutatni, évtizedek óta zenére tanítja a pápai fiatalokat, s nyugdíjasként sem hagyott fel a zenepedagógusi hivatással. A pályán eltöltött négy évtizedet követően saját elmondása szerint csak sajnálni tudja a mai gyermekeket.

- Rengeteg élmény ért, ilyen is, olyan is, de azt csak az utóbbi évtizedben tapasztaltam, hogy a diákok szemléletét is megváltoztatta a kor látásmódja, s a teljesítmény-orientáltság, a pénzcentrikusság egyre távolabb sodorja őket a művészetektől. - Bódi László karnagy és zenetanár elgondolkodva hozzátette, sajnos a zenei pálya helyett jövedelmezőbb foglalkozást választanak a gyerekek, s gyakran a tehetségeseket sem lehet megtartani a művészet mellett.

A Székesfehérváron született és iskolázott hegedűtanár életében nagy szerepet játszott a helyi szimfonikus zenekar, sőt, a zenei pályára is a székesfehérvári együttes karnagya irányította az irodalom és történelem iránt is érdeklődő diákot. Az érettségi után így került tehát zenei pályára, s végezte el Győrben a zeneművészeti főiskola tanárképzőjét hegedű szakon.

- Kiváló tanárok keze között fejlődhettünk, Barsi Ernő metodikaóráinak a mai napig sokat köszönhetek - folytatja Bódi László. A zene megszerettetését célul kitűző pedagógust a diplomát követően a véletlen hozta szintén pedagógus feleségével együtt Pápára, ahol 1970 óta kiemelkedő részt vállalnak a város kulturális életében. Bódi tanár úr a tanítás mellett 1972-től a Bartók Béla Zeneiskola hegedű tanszakának vezetőjeként, 1974-től pedig a városi kamarazenekar karnagyaként is működik, miközben egy karnagyképzőt is elvégzett a fel-adat érdekében.

Közel négy évtizednyi tanítást követően, igazgatóhelyettesi, karnagyi pozíciókat követve vonult nyugdíjba két esztendővel ezelőtt, ám a Jókai Mór Művelődési Központ Kamarazenekar karnagyi szerepét nem adta fel, sőt a Bartók Béla Zeneiskola életében azóta is aktívan vesz részt, beszélgetésünkkor épp a Veszprém megyei zeneiskolák X. jubileumi hegedűversenyét szervezte, amelyet április 16-án tartanak a városban. S hogy mit szeretne még elérni az életben? Továbbképzős hegedűsnövendékeiről és tanítványairól mesélve hozzáteszi, reméli, hamarosan megfordul ez a tendencia, s a művésze-tek, köztük a zene az őt megillető megbecsüléssel segíthet a gyermekek érzelmi nevelésében, s az életük része marad akkor is, ha nem válik belőlük hivatásos muzsikus.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában