Kultúra

2008.04.28. 02:28

<u>Összefogás a tehetségért</u>

<b>Veszprém</b> - A Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) a megalakulásának 10. évfordulóján szervezett országjáró sorozat keretében csütörtökön Veszprémbe látogatott, és a Művészetek Házában tartott író-olvasó találkozót.

Mátyus Tamás

Mészáros Márton irodalomtörténész, Képes Gábor költő, prózaíró, Neszlár Sándor fiatal író, Kollár Árpád költő, műfordító, valamint Csepregi János író, költő jöttek el, hogy a kortárs irodalmat népszerűsítsék. 

A fiatal alkotókat Kilián László író, újságíró mutatta be, s bevezetőjében arra kérte őket, hogy beszéljenek missziójukról, egyéb szervezetekhez való viszonyukról, és természetesen magukról és műveikről is. 

Mészáros Márton elmondta, hogy a fiatal íróknak, költőknek nem az a céljuk, hogy az elődök ellen forduljanak, hanem az, hogy önálló poétikai céllal teremtsék meg művészetüket, melyben a hagyománynak vagy a hagyománnyal való szakításnak egyaránt helye van. 

A JAK-kal (József Attila Kör) való szembeállítást elutasítja a szervezet, hiszen nem velük szemben, hanem csupán más elvekkel dolgoznak a tagok. Csepregi beszélt arról, hogy a FISZ fontosnak tartja, hogy a magyar nyelvnek, a magyar nyelven alkotni vágyóknak érdekképviseletet biztosítson, és publikáláshoz segítse, elindítsa a pályán azokat a fiatal írókat és költőket, akik tehetségesek. 

Mészáros Márton kiemelte ennek az elvnek a jelentőségét, ugyanis számukra erkölcsi feladat, hogy eltérítsék a pályáról a dilettáns alkotókat, és valódi, igényes irodalmat tudjanak eljuttatni az olvasóközönséghez.

A FISZ a saját maga által kiadott könyvekben, illetve magas színvonalú folyóiratokban helyezi el a kortárs tehetségek műveit, de ugyanakkor ügyel arra is, hogy ezek ne csak egy belső kör, az irodalmárok és egymás számára legyenek hozzáférhetőek és érthetőek, hanem a nagyközönség is élvezhesse őket. 

Céljuk az, hogy közel kerüljenek az olvasókhoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában