Kultúra

2008.04.21. 02:28

<u>Rovaniemi vendégek</u>

<b>Veszprém</b> - Fennállásának negyedszázados jubileumát emléküléssel és a Rovaniemiből érkező vendégek fogadásával ünnepli a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület.

Balla Emőke

A veszprémi finnbaráti kör huszonöt évvel ezelőtt, 1983-ban alakult, az egyesület májusban tartja jubileumi rendezvénysorozatát. Ebből az alkalomból szervezi meg az ünnepi emlékülést május 9-én a Veab-székházban, mely illeszkedik a Gizella-napok programsorozatába. 

Tímár Veronika,
a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület elnöke idézi fel az elmúlt huszonöt évet, majd egyetemi tanárok, kutatók a finnugor nyelvrokonságról, Reguly Antal szerepéről beszélnek; az idén Reguly-emlékév van, a nyelvkutató, etnográfus százötven évvel ezelőtt halt meg.

A jubileumi programra a testvérvárosból, Rovaniemiből május 5-én tizenhét tagú csoport érkezik, az egyhetes programról az egyesület tagjai gondoskodnak. A vendégek megismerkednek Budapest, a Balaton-part, Balatonfüred, Tihany, Ajka nevezetességeivel, a jubileumi emlékülést követően ellátogatnak a zirci Reguly múzeumba és kézműves alkotóházba, az apátsági templomba. 

Sokan első alkalommal vesznek részt a Gizella-napi forgatagban Veszprémben, kísérik figyelemmel az ünnepi felvonulást. Vasárnap evangélikus istentisztelet, este koncert, majd búcsúvacsora zárja a programot.

A konferenciára, kiállításra, a finn vendégek fogadására már készülnek az egyesület tagjai. Szeretnék emlékezetessé tenni a negyedszázados jubileumot, arra törekszenek, hogy a program magyarok és finnek számára is sokat jelentsen. 

A felkészülés idején újabb programmal várják az érdeklődőket: a veszprémiek által is jól ismert Heli Halla-Aho - aki a városban járt középiskolába és egyetemre, majd Rovaniemiben a finn- magyar gazdasági és kulturális kapcsolatokat segítette - Finnek Magyarországon címmel tart előadást hétfőn 16 órakor a megyei könyvtárban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában