Kultúra

2008.10.10. 02:29

Balaton után a Bakony

<b>Veszprém</b> - Annak ellenére, hogy a megyeszékhely könyvtárba járó lakói szinte nap mint nap találkoznak Eötvös Károly nevével, korának népszerű írója, politikusa mégsem igazán ismert. Művei és élete alapján több elismerést érdemelne az utolsó kávéházi mesemondó - vallja Kállai Szilárd, aki hamarosan az író harmadik könyvét jelenteti meg.

Gaál Julianna

Az író nagyon népszerű ember volt, megnyilatkozásait, véleményét évtizedekig leste a nagyközönség. Az Utazás a Balaton körül című könyv korának bestsellere volt, 1900 és 1909 között hatszor adták ki, minden alkalommal húszezer példányban.

A könyv hatására az addig Abbáziában nyaraló úri népek felfedezték a Balatont is. Az író és ezzel együtt a könyv népszerűsége ezután vissza-esett, Eötvös az első világháború után ódivatúnak számított, azt mondták róla, stílusa régies, írásai nem érdekesek.

Egyrészről lelkesedéssel, elragadtatással beszélt a magyarságról, másrészről liberális politikusnak tartották, aki a tiszaeszlári vérvádperben a vádlott zsidók védelmét is ellátta. Pedig széles látókörű európai ember volt.

A Balatonról szóló könyv utoljára 1924-ben jelent meg, és amikor Kállai Szilárd két évvel ezelőtt kiadta, kiderült, nagy hiányt pótolt, ugyanis a könyv sok ezer példányát elkapkodták, rádiók, folyóiratok foglalkoztak a könyvvel.

Az Utazás a Balaton körül és A balatoni utazás vége cí- mű kötetek kiadása után jön a Kállai Szilárd által Veszprém vármegyei trilógiának nevezett könyvsorozat utol- só kötete, Bakonyi utazás címmel.

- Az útirajznak, történelemkönyvnek, anekdotagyűjteménynek is tekinthető mű barangolás a Bakony és környéke emlékezetében - véli Szilárd. Az alapjául szolgáló Bakony című könyv 1909-ben jelent meg először és utoljára.

Az akkor megjelent könyvet némileg átdolgoztuk, ebben segítségemre volt dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész. Kivettük belőle azokat a nyelvi megoldásokat, melyek nehézkessé teszik az olvasást, és az a néhány fejezet is kikerült az írásból, mely a mai olvasó számára kevéssé érdekes és nem a Bakonyhoz kapcsolódik.

Viszont kerültek a könyvbe olyan érdekes Eötvös-írások, melyek a környékkel foglalkoznak.

Barangolhatunk a Bakony erdeiben, olvashatunk Sobri Jóskáról, és találhatunk a könyvben igazi bakonyi életképeket. Több utalás található a pápai kollégiumra, melyben diák volt.

A tizenkilencedik századi Veszprém életébe is bepillanthatunk, sőt, végigkísérhetjük az 1840-es botrányos választás eseményeit is. És hogy miért lehetnek ér- dekes olvasmányok Eötvös Károly munkái a ma emberének?

- Sokan fordulnak gyökereikhez támaszt keresve, és ezek a könyvek segítenek abban, hogy könnyebben elhelyezhessük magunkat a világban, ráadásul szórakoztató olvasmányok is egyben - fogalmaz Szilárd.

A könyv kettős tükröt tart elénk, hiszen az író saját korával, azzal a világgal szemben érez csalódottságot, amelyet mi visszasírunk, ám ő is nosztalgiával tekint az előző korokra. Talán mindenki nehezen éli meg saját korát, így a könyv üzenete az is lehetne, hogy éljünk a mában, míg keressünk bátorítást, követendő példát a múltban.

A Bakonyi utazások című könyv november elején már biztosan kapható lesz. Kállai Szilárd azt mondja, a három könyv megérdemelné, hogy a megyei olvasók alapműként tekintsenek rájuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!