Kultúra

2009.01.13. 03:29

Középkori utazás a megyében - Ezeréves jubileum és sok meglepetés a múzeumokban

<b>Veszprém</b> - A Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság rendkívül gazdag programmal készül az idei évre - tudtuk meg <em>V. dr. Fodor Zsuzsa</em> megyei múzeumigazgatótól -, melynek középpontjában természetesen az Ezeréves megyék rendezvénysorozatához kapcsolódó események állnak.

Toldi Éva

Veszprém, valamint Zala, Fejér és Pest megye ez évben ünnepli fennállása 1000. évfordulóját. A millennium közös megünneplésének egy ezer évvel ezelőtt kelt oklevél a konkrét alapja, melynek IV. Béla kori átiratát a Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltárban őrzik. 

Ezen oklevél alapján tudható, hogy Szent István király 1009-ben Sólyban a veszprémi Szent Mihály egyház számára adományle-velet állított ki, s ebben található Veszprém, Fejér, Kolon (Zala) és Visegrád (Pest) megye legelső említése. 

A jubileumi év január elsejével megkezdődött, a központi ünnepség május 23-án Sólyon lesz. A programsorozatban a Laczkó Dezső Múzeum komoly feladatokat kapott. 

Februárban kezdődik az az általános és középiskolásoknak rendezett nagy megyei történelmi vetélkedő, melynek címe Középkori utazás Veszprém megyében, s melynek lebonyolítását a megyei könyvtárral és a megyei levéltárral közösen végzi majd. A többfordulós vetélkedő az 1009 és 1526 közötti korszakot fogja át. A döntőt május 7-én a múzeumban tartják meg.

Remélhetőleg ezzel sikerül megmozgatni a megye valameny-nyi diákját, pedagógusát, mondja az igazgatónő. 

Ugyanezen a napon tervezik bemutatni a tavaly megnyílt nagy sikerű Veszprém megye egyházi élete a középkorban című kiállításhoz készült reprezentatív katalógust, amely tartalmazza mindazon tárgyak összességét, amelyekkel a múzeum rendelkezik egyháztörténeti-egyházművészeti témakörben. Május végén az intézmény konferenciát rendez, amely Veszprém megye történeti és régészeti kutatásainak összefoglalását adja majd. 

Augusztus 20-án a várossal közösen szervezik meg Veszprém városrészeinek helytörténeti gyűjtőanyagokkal történő bemutatkozását. A jubileumi programokon kívül érdekes más meglepetésekkel is várják az érdeklődőket. 

Az idén a magyar kultúra napján ingyenes tárlatvezetéssel mutatják majd be a kiállításokat a közönségnek, s kapcsolódva ehhez bemutatják azt a kötetet is, amelyet a Művészetek Háza szerkesztett és adott ki, s amely a Veszprémi Művész Céhről és más megyei alkotókról szól. 

Márciusban a forradalom évfordulójához kapcsolódóan idén is megrendezik a már hagyományos Ez a mi ünnepünk eseményét játékos kézműves foglalkozásokkal, rajzversennyel. 

Áprilisban Várpalotán a Thuri-várban Múltunk kincsei címmel válogatást adnak a Laczkó Dezső Múzeum gyűjteményéből időszaki kiállításon. Miután ez az év a magyar nyelv éve és Kazinczy-év is egyben (a híres nyelvújító 350 évvel ezelőtt született), a költészet napját ennek jegyében ünneplik majd meg. 

Két egyházi vonatkozású programot is létrehívnak az idén, áprilisban a pálos rend 700., decemberben pedig a ferences rend 800. jubileumi évéhez kapcsolódva, kiállításokkal, könyvbemutatóval, előadással. 

Nemzetközi kiállításhoz kapcsolódnak Pozsonyban a Szlovák Nemzeti Múzeum Magyar Kultúra Múzeumában, valamint Sepsiszentgyörgyön az Ünnepek és találkozások vándortárlattal, illetve október 1-4-ig a keszthelyi Balaton Múzeumban a Keszthely-kultúra témakörében, melyre lipcsei vendégeket is várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!