Kultúra

2009.06.04. 02:29

Közös nevező a realizmus

Csopak - A Csopaki Képzőművészeti Egyesület tagjainak alkotásaiból nyílt összegző tárlat a múlt héten a Csopak Galériában.

Napló

Az egyesületben immár évek óta a művészi tisztaság az uralkodó, meghatározó eszme és irányvonal. Ez tagadhatatlanul Kádár Tibor festőművész érdeme, aki a kezdetektől az egyesület tagjain tartja a kezét és a szemét. Kádár Tibornak abból a szempontból nyilván könnyű a dolga, hogy az a 10-14 ember, aki ősztől a nyár kezdetéig csütörtökönként az alkotókörbe jár négy-négy órára pallérozódni, a művészet, a festészet szerelmese, megszállottja. S mint ilyenek, elmondható róluk, hogy kísértésbe estek. 

Nem ismerjük Kádár Tibor pedagógiai módszereit, de azt sejtem, nála nincs pardon, nincs udvarlás; nyilván mindenki szabadon alkothat, felfogása, eszköztára szerint, de az esztétikai követelmények nem sérülhetnek. Az alkotók szinte ugyanazok, mint az induláskor, és a témák sem tágultak szélsőségesen, sőt a festői technikák, alkotómódszerek és stílusok is tartják azt az irányt, amely mindig is jellemezte a csopaki kört. Nincsenek utánzó kilengések, nincsenek pusztán divatos, hazug eltévelyedések; a modernség, a korszerűség az alkotói magatartásban rejlik, a hagyományok, a mondanivalók tisztességes vállalásában. A konok, töretlen munka mellett a szerencsét és a tehetséget kell mérlegre tenni. 

Szívesebben beszélhetnénk inkább képességről és alkalomról, ki-ki mit hordoz magában, és ki-ki mikor és kivel találkozik, hogy megmutathassa önmagát. El kell fogadnunk a különbözőségeket, a lehetőségeket, mert ezek tulajdonképpen a végeredményt számítva nem perdöntő dolgok, nem befolyásolják az alkotók mentalitását. Legyenek akár orvosok, vállalkozók, tanárok, nem hírnévre ácsingóznak, nem a halhatatlanságot hajszolják alkotómunkájukkal, hanem a valóságot keresik. 

Ahány alkotó most kiállít, annyiféle megközelítési móddal, feldolgozással, formával találkozunk. Még akkor is, ha a realizmus a közös nevező, a meghatározó elv. Nincs egyforma tájkép, csendélet, portré. Legfeljebb a művek alapanyaga, a pasztell, az olajfesték azonos. Variációk, ötletek sorjáznak, egy higgadt, megfontolt alkotóközösség szellemi és anyagi rekvizitumai. Melegebb és mélyebb színekből csendéletek nyílnak és tájak keletkeznek, ahol béke és melankólia uralja a természetet, ahol kitörni, ragyogni készül a fény, s ringat minket a csónak a vízen; képzettársítások indulnak el bennünk, meg persze emlékek, amelyek feltartóztathatatlanul előhívódnak a múltból, és valamelyik képhez kapcsolódnak. Bőséges a választék, van vagy száz mű.

Csopakon, ha majd egyszer úgy döntenek, hogy egy állandó gyűjteményt csinálnak, nem lesz gond az alapozással. Jóvátehetetlen könnyelműség lenne, ha elkallódna ez az anyag, ha nem lenne folyamatosan szem előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!