Kultúra

2009.09.07. 02:28

Népzenei kincseink

Lovas - A Liszt Ferenc Zeneakadémia elsőéves diákjai adtak koncertet a napokban a faluházban, a hangverseny a népzene tanszék gólyatáborának záró eseménye volt.

Gaál Julianna

Harmadik éve szervezik a tábort Lovason, melyen idén is hangszeres és énekes növendékek vettek részt. A változatos műsorban többek között erdélyi, gyimesi és délszláv dallamok voltak hallhatók. A számok között Jánosi András, az akadémia tanára mutatta be a koncert programját, elmondta, a műsor sokszínű, hiszen az ország ezeréves története során a Kárpát-medencei népesség soha nem volt homogén. A zeneakadémia népzene tanszékén igyekeznek ápolni a sokféle hagyományt, a többi nemzetiség népzenéjét is saját kincsüknek tartják, így a növendékek tanulmányaik során a román, délszláv és szlovák népzenével is találkoznak. A koncerten döntően erdélyi dallamok csendültek fel, mivel ez az a terület, ahova a népies jellegű műzene a legkevésbé tört be, és a tiszta, autentikus népzene a legősibb formában fennmaradt. A hangverseny különlegessége a tanszék elsőéves, egyesült államokbeli diákjának bemutatkozása volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!