Kultúra

2009.10.19. 13:01

Felsőoktatási rang - A Pannon Egyetem gépészmérnök képzése második

Veszprém - Megjelent a Heti Válasz felsőoktatási rangsora. A Pannon Egyetem gépészmérnök képzése a második legjobb az országban.

Balla Emőke

A 2009-es vizsgálat a jogi, a gazdasági, a turizmus-vendéglátás, a kommunikáció, az informatika, a gépészmérnöki, illetve az orvosi képzést nyújtó egyetemeket és főiskolákat méri és rangsorolja hat szempont alapján.

A rangsor szerint két képzési területen a Műegyetem, másik két esetben az ELTE vezeti az összesített listát. A gépészmérnök képzést tekintve a tizenkét intézmény közül második a Pannon Egyetem.

Az oktatói összetétel ötös értékelést kapott, ami azt jelenti, hogy kiválóan magas a tudományos fokozattal rendelkező, teljes munkaidőben foglalkoztatott oktatók aránya a többi oktatóhoz képest.
 
A gépészmérnöki szak eredményességét jelentősen segíti a közelmúltban átadott korszerű laboratóriumi együttes, ahol lehetőség nyílik fémes szerkezeti anyagok vizsgálatára, modern gépipari gyártástechnológiák és tervezési módszerek megismerésére, valamint a konstrukció gyors prototípusának elkészítésére - mondta Tímár Imre egyetemi tanár, a gépészmérnöki intézet igazgatója, a gépészmérnöki alapszak szakvezetője. 

A gépészmérnöki és a mechatronikai ismereteket ötvözi a több lépcsőben kialakított mechatronikai jellegű laboratórium. Az utóbbi évek fejlesztéseit jelentős mértékben támogatták a régióban működő iparvállalatok is, ami a szakma és a hallgatók elhelyezkedése szempontjából rendkívül fontos.

A laboratóriumi háttér és veszprémi gépészmérnöki szak imponáló megítélése remélhetőleg kedvezően befolyásolja a pályaválasztás előtt álló diákokat és tanácsadóikat.

Az ipar igényli a jól képzett gépészmérnököket, ma már mindenki előtt nyilvánvaló, hogy a gazdaság fejlődése elképzelhetetlen színvonalas műszaki szakemberek nélkül.
 
Az egyetemi rangsorok többsége szerint a Pannon Egyetem Mérnöki Kara egyike az ország három legjobb mérnöki karának. A 2009-es felvételi adatok azt mutatják, hogy ezt az előkelő helyet nem csak a kutatás-fejlesztésben elért eredményeink és a tudományos életben játszott szerepünk, illetve az oktatóink kiválósága alapján mondhatjuk magunknak, hanem a felvettek pontszámai és létszáma alapján is, közölte dr. Horváth Ottó egyetemi tanár, a Pannon Egyetem Mérnöki Karának dékánja.

A mérnöki kar tudatos beiskolázási munkájának köszönhetően évről évre növekszik a felvett hallgatók száma, mely az idén először a 400-at is meghaladta.

Mivel a műszaki és természettudományos képzésben végzettek iránti növekvő igény kielégítése céljából nő az e területen felvehető hallgatók száma, a kar előtt komoly lehetőségek állnak. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!