Kultúra

2009.11.25. 17:07

Cirkuszi játékok - Gyerekdarab premierje a Pannon Várszínházban

Veszprém - Játsszunk most együtt címmel gyermekdarabot mutatott be a a Pannon Várszínház, melyben Egyed Brigitta nem színészként, hanem rendezőként szerepelt a stáblistán.

Gaál Julianna

Nem az első rendezése a fiatal színésznőnek, a tavalyi évadban az Ágacska című művet állította színpadra. A fő különbség azonban az, hogy ezúttal nem egy kész irodalmi művel dolgozott, hanem komplett színpadi alkotást kellett létrehoznia. Ez számtalan lehetőséget, ám megannyi buktatót is rejt, nincs védőháló, nincs megírt mű. Ezért a Játsszunk most együtt című darab egy igazi, Vándorfi szemléletén felnőtt egyedbrigis világ.

Míg egy gyerek nem élvezhet egy felnőtteknek szóló darabot, nincs meg hozzá a kellő tapasztalata, fordítva ez nem igaz. Hiszen minden felnőtt gyerek volt egyszer, ráadásul a gyermekek sem vesznek be mindenféle szirupos maszlagot. Úgy tűnik ezzel Egyed Brigitta tökéletesen tisztában van, mert kiváló érzékkel rendezte meg második darabját.

A történet a cirkuszban játszódik, a közeg nagyon közel áll a Pannon Várszínházhoz, hiszen a Miénk ez a cirkusz című musical színtere is éppen egy cirkusz kulisszái mögötti világ. Egy istállómester (Németh Ádám), egy műlovarnő (Kovács Ágnes Magdolna) és három bohóc (Kiss Barbara, Molnár Ervin, Szelle Dávid) alkotja a szereplőgárdát, akik hol mutatványaikkal bűvölik el a nagyérdeműt, hol a kulisszák mögötti ugratásaikat csíphetjük el.

A színészek felszabadultan játszanak, annak ellenére, hogy a gyermekközönség nem kíméletes. A kissé harsány színészi játék ebben a darabban nem róható fel hibaként, mert a gyerekek figyelmét így lehet igazán lekötni. A nézőket a szereplők ügyesen bevonják az előadásba, kérdeznek tőlük, sőt, felhívják őket a színpadra, így ők egy pillanatra nem unatkoznak.

Meg kell említeni azt a különleges zenére épülő performanszt, mely tökéletesen eltér, mégis kiváló és hatásos lezárása mindkét felvonásnak. A játéktér Cziráki Miklós, a jelmezek Justin Júlia munkája.

Idén is indított ifjúsági- és gyermek bérletet a Pannon Várszínház. A Játsszunk most együtt című előadáson kívül még két darab látható az évadban. Az egyik az Emil és a detektívek című Erich K„stner regényből készült zenés nyomozás, mely elsősorban az ifjúsági korosztályt célozza meg, a másik a Heltai Jenő és Rossa László Szépek szépe című mesejátéka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!