Kultúra

2009.11.05. 20:38

Irodalmi testamentum - Újabb prózakötet jelent meg Fekete István munkásságáról

Ajka - A Fekete István író életét és munkásságát bemutató könyvsorozat újabb darabja jelent meg nemrégiben Gáspár János szerkesztésében és gondozásában: Szeretem a könyvet, és hiszek benne.

Kellei György

A kötet címéül választott idézet Fekete István sora. Az író nevét viselő irodalmi társaság Gáspár János szellemi irányításával hosszú évtizedeken keresztül mindent elkövetett, hogy az életmű szétszóródott, kallódó lapjai, homályos szakaszai kötetekbe kerülve éljék túl a végleges felejtést.

A mostani kötet bővített változata a korábbinak. Gáspár János Fekete-kötetei ébren tartják lelkiismeretünket és folyton arra ösztönöznek bennünket, hogy újra és újra elővegyük az író műveit. Páratlanul szép és gazdag ez az életmű a magyar irodalomban, s hogy az is maradjon, azért sokat tett és tesz az 1987-ben alakult Fekete István Irodalmi Társaság. Az 1900-ban született író 1929-től 1941-ig élt Ajkán. Itt született többek között A koppányi aga testamentuma című regénye, a Csí és a Gyeplő nélkül. Ajkán írta a Hajnalodik című színdarabot is.

A Szeretem a könyvet, és hiszek benne című válogatás a pályázatokra beküldött szépirodalmi és szakirodalmi munkákból áll. Az első fejezet prózái között találjuk Kálnay Adél József Attila-díjas írónő Őrzői minden időnek című novelláját. A másik két elbeszélés Fekete István írói világának hangulatában a természetről, a küzdelmekről és a szeretetről szól.

A második rész négy tanulmánya az író munkásságával foglalkozik. Vajda Henrik a műfajuk szerint tekinti át a műveket. Cáfolja, hogy Fekete kizárólag ifjúsági és vadászíró lenne. Elemzi történelmi és társadalmi regényeit, sorra kerülnek önéletrajzi munkái és állattörténetei, majd a két legnépszerűbb mű, a Tüskevár és a Téli berek. Horváth Tibor dolgozata az életúttal veti össze az író munkáit, míg Nagy Istvánné a jellegzetes stílusjegyeket foglalta össze. Horváth Diána A göllei évek hatása Fekete István irodalmi munkásságára címmel írt tanulmányt. A friss kötet Széki Patka László a versíró Fekete Istvánt bemutató tanulmányával, Molnár Gábor 1980-ban első díjjal jutalmazott pályamunkájával és Horváth József kutatásai alapján készült bibliográfiával egészült ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!