Kultúra

2009.11.09. 12:25

Kihirdették az Európai Filmdíj jelöltjeit

Los Angeles - Jacques Audiard börtönthrillerét, A prófétát hat kategóriában jelölte díjára az Európai Filmakadémia (EFA); a mozi májusban elnyerte a cannes-i filmfesztivál zsűrijének nagydíját, és Franciaország a legjobb külföldi film Oscar-díjára is nevezte.

MTI

Az "európai Oscarok" jelöléseit Sevillában jelentették be a hét végén. A legjobb európai film díjának jelöltjei közül Cannes-ban szintén sikert aratott a brit Fish Tank című kamaszdráma, az Engedj be! című, Torontóban díjazott svéd dráma, A felolvasó, amely Oscar-díjat hozott Kate Winsletnek, a nyolc Oscarral kitüntetett Gettó milliomos és Michael Haneke Arany Pálma-díjas A fehér szalag című háborús filmdrámája - közölte a The Daily Variety online kiadása.
   
A díj hivatalos honlapja, a www.europianfilmawards.eu szerint a legjobb európai rendezőnek járó díjra esélyes Pedro Almodóvar a Megtört ölelések című filmért; Andrea Arnold, a Fish Tank rendezője; Jacques Audiard A prófétáért; Danny Boyl (Gettó milliomos), Michael Haneke, A fehér szalag rendezője, valamint Lars von Trier az Antichrist című filmért.
   
A legjobb európai színész díjára jelölt a német Moritz Bleibtreu A Baader-Meinhof csoport című filmben nyújtott alakításáért; Steve Evets (Barátom Eric); David Kross (A felolvasó); Dev Patel (Gettó milliomos); Tahar Rahim (A próféta); valamint Filippo Timi, a Vincere című film szereplője.
   
A legjobb színésznőnek járó díjra jelöltek között szerepel Penélope Cruz (Megtört ölelések); Charlotte Gainsbourg (Antichrist); Katie Jarvis (Fish Tank); Yolande Moreau (Séraphine); Noomi Rapace (The Girl with the Dragon Tattoo) és Kate Winslet (A felolvasó).
   
A legjobb európai forgatókönyvíró díjára esélyes Jacques Audiard és Thomas Bidegain (A próféta); Simon Beaufoy (Gettó milliomos); Gianni di Gregorio (Vénasszonyok nyara) és Michael Haneke (A fehér szalag).
   
A legjobb operatőrt a Carlo di Palma-díjjal jutalmazzák, az elismerésre Christian Berger (A fehér szalag); Anthony Dod Mantle (Antichrist és Gettó milliomos); Makszim Drozdov és Aliser Hamidhodzsajev (Paper Soldier) és Stéphane Fontaine (A próféta) a jelölt.
   
A jelentős művészi tevékenységért járó Prix d,Excellence díjra Francesca Calvellit, a Vincere című film vágóját; Catherine Leterrier-t, a Coco Chanel jelmeztervezőjét; Waldemar Pokromskit, A Baader-Meinhof csoport sminkjeiért és frizuráiért; Brigitte Taillandier-t, Francis Wargnier-t, Jean-Paul Hurier-t és Marc Doisne-t pedig A próféta hangjáért jelölték.
   
A legjobb európai zeneszerző díjára Alexandre Desplat (Coco Chanel); Jakob Groth (The Girl with the Dragon Tattoo); Alberto Iglesias (Megtört ölelések) és Johan Söderqvist (Engedj be!) kapott jelölést.
   
Az EFA még szeptember végén hirdette ki az elsőfilmes rendezők számára kiírt, Európai Felfedezés elnevezésű kategória jelöltjeit, amelyek között szerepel a Katalin Varga című, brit-román-magyar koprodukcióban készült alkotás. A versenytársak között szerepel a német-izraeli koprodukcióban készült Ajami című film; a grúz-kazah Gagma Napiri; a francia-dán Sois Sage; valamint a török-német koprodukcióban készült Sonbahar.
   
Az Európai Filmdíjakat december 12-én a németországi Bochumban adják át a nyerteseknek, akiket az Európai Filmakadémia több mint kétezer tagja választja ki.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!