Kultúra

2009.12.11. 03:29

Százéves társaság

Veszprém - Három év szünet után a közelmúltban a polgármesteri hivatal B épületének dísztermében újjáalakult a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém megyei tagozata. A tagozat új elnökének Brassai Zoltán középiskolai tanárt, irodalmárt választották.

nincs nev

A Magyar Irodalomtörténeti Társaság 1911-ben alakult, két év múlva ünnepli fennállásának századik évfordulóját.

A társaság működése az évtizedek során különböző okok miatt hosszabb-rövidebb időre megszakadt ugyan, de nemrégiben az országos vezetésben is frissítés történt, Sipos Lajos irodalomtörténészt, a neves Babits-kutatót választották meg elnöknek, a főtitkár pedig Fráter Zoltán irodalomtörténész lett.

A veszprémi alakuló ülést a magyar nyelv éve és Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulója tiszteletére rendezték, az emlékülésen Kalla Zsuzsa irodalomtörténész és Sebő József középiskolai tanár, író előadásai hangzottak el Kazinczyról, a nyelvújítás korát, országos alakjait, megyei vonatkozásait tablókon mutatták be, tudtuk meg Brassai Zoltántól.

A helyszín stílszerűen kapcsolódott az eseményhez, egykor ugyanis itt működött Szammer Klára nyomdája, amelyben az ortológusok (nyelvvédők) híres könyvét, a Mondolatot nyomtatták.

Az ülést dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész (2007-ig az országos vezetőség főtitkára volt) és Kanyár Erika középiskolai tanár, közíró vezette.

A Veszprém megyei tagozat új elnöke, Brassai Zoltán elmondta, hogy az új vezetőség decemberben összeül, és elkészítik programjukat. Elöljáróban annyit megjegyzett, hogy hosszabb távú terveik között szerepel egy megyei irodalmi szöveggyűjtemény kiadása, amely a regionális kultúra tanítását, az irodalomtanárok munkáját és a diákok felkészülését segítené. Harmath István és Katsányi Sándor Veszprém megye irodalmi hagyományai című kötetét is újra megjelentetnék, kibővítve, újabb szemlélettel, jegyezte meg az elnök.

Felmerülhet az is, hogy egy újabb kötetet kell majd írni. Mindehhez persze jelentős anyagi háttérre és támogatásra van szükség.

Brassai Zoltán szólt arról is, hogy minél több fiatalt szeretnének bevonni a társaság életébe. Emellett aktívan bekapcsolódnak a kulturális életbe, rendezvényeken képviseltetik magukat, s együttműködnek a Pannon Egyetemmel és az ország irodalmi társaságaival.

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!