Kultúra

2009.12.08. 11:37

Vastaps és füttyszó a Scala nyitányán

Milánó - Tizennégy percen át tartó vastapssal jutalmazta a milánói Scala közönsége az évadnyitó darabként bemutatott Carmen neves szereplőgárdáját és Daniel Barenboim karnagyot.

MTI

A hétfő esti bemutató után Emma Dante rendezőt viszont kifütyülték, a hagyományostól eltérő Carmen-feldolgozás rendezői koncepciója nem talált értő fülekre. Annál nagyobb üdvrivalgásban volt viszont része Daniel Barenboimnak. A világhírű karnagy - aki egy széken ülve, ám igen energikusan - vezényelte végig a darabot, a felvonások elején több alkalommal is megmosolyogtatta a nézőket, mivel nehezen tudta beállítani piros ülőalkalmatosságát.
   
Carmen szerepében az ifjú grúz tehetség, Anta Rachvelishvili is nagy sikert aratott, csakúgy mint a Don José szerepében pompás alakítást nyújtó Jonas Kaufmann. Mindkettőjüknek virágeső volt a jutalma.
   
"Izraelből származom, a próféták földjéről, így garantálom, hogy ez a Carmen legendává válik. Végtelenül büszke vagyok, hogy én vezényelhettem ezt a bemutatót" - mondta Daniel Barenboim, aki védelmébe vette Emma Dantét. A rendező mellett a Scala intendánsa, Stephane Lissner is kiállt. "A kritika normális dolog. A bemutatót majd csak évek múlva lehet igazán értékelni" - mondta a világhírű operaház vezetője.
   
Nem volt baja a darabbal viszont Giorgio Napolitano olasz államfőnek. "Ez nem egy hagyományos Carmen, ez egy fiatal énektehetség megkoronázása egy olyan nagy karmester alatt, mint Barenboim" - mondta a nézők között helyet foglaló elnök.
   
Az évadnyitóra viharos körülmények között került sor, több munkavállaló és szakszervezeti tag az üzembezárások elleni tiltakozás jegyében ugyanis a színház előtt tojással dobálta meg az érkező estélyi ruhás nézőket. A rendőrség végül könnygáz bevetésével vetett véget az akciónak.
   
A Scala évadnyitóját közel 30 ország közvetítette élőben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!