Kultúra

2010.05.03. 15:03

Belekapaszkodva ötvenezer dollárba

Két év nem nagy idő, még emlékezhetünk a kereskedelmi televíziók Celeb vagyok, ments ki innen! és A sztárok a fejükre estek című kalandshow-ira.

Kellei György

Túlélő táborok voltak ezek, erősen dramatizálva és közönségesen tálalva. De hát ez a két műsor kismiska a Viasat3 vasárnap esti Lehetetlen küldetés című extrém vetélkedőjéhez képest. Most mégis ehhez a műsorhoz menekültem, mert előtte A cég hangja című zenés show-t első nekifutásra képtelenség megnézni, annyira nívótlan és idétlen. 

Maradt tehát a másik lehetetlenség, vagyis a küldetés, tudat nélkül. Ötvenezer dollár a tét, harmincketten vágnak neki a négy fordulóból álló versenynek. Itt aztán nincsenek celebek és sztárok, egyszerű, hétköznapi amerikai emberek csinálnak ökröt magukból, bár egy világűrt kutató úr is ott van a sorban.

Különös állatfarm ez, kezdve a két John keresztnevű műsorvezetővel. A Lehetetlen küldetést a pénzért mindent elv motiválja, az 50 ezer dollárért a szó szoros értelmében a sárba döngöli magát például a kövér pincérnő, a háromgyermekes családanya, a táncos pasas, a kivénhedt kaszkadőr, a fényképész, a női kutyaidomár és a testépítő ugyanebből a nemből.

Gondolom, civilben józan emberek, de a két John engedelmes állattá fokozza őket, félredobatják velük emberi méltóságukat, vetkőzzetek ki magatokból a dolcsiért.

Nos, ezt látjuk egy órán át, amerikai módra hangszerelve. Nem mondom, kell egy kis testi-lelki plusz, hogy a sárból felkapaszkodjunk a hideg zuhany alá, kibírjuk az ütközőfal bokszkesztyűit, a forgó korong szédítő sebességét és a gyilkos csúszda gravitációját, a fizika kikerülhetetlen és meghazudtolhatatlan törvényszerűségeit. 

Örökösen szeretnének rávenni bennünket, hogy disznók módjára dagonyázzunk az odavetett mocsokban, de én úgy gondolom, az értelem (az űrkutató lett a győztes) és a tisztesség fontosabb az elnyerhető pénznél. S akkor majd a tükörben szembe tudunk nézni önmagunkkal. Már aki akar.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!