Kultúra

2010.05.31. 16:13

Karikatúrák, életképek Sajdiktól

Veszprém - A Pom-pom meséi, a Nagy ho-ho-horgász rajzolójának és a Ludas Matyi volt karikaturistájának, Sajdik Ferencnek nyílt életmű-kiállítása a minap a városi művelődési központban.

Deák Dóra

Sajdik Ferenc karikaturista, Munkácsy-díjas, érdemes művész tárlatát Papp László, a váci Modern Művészeti Gyűjtemény tulajdonosa nyitotta meg, aki szólt pár szót a karikatúráról, ami már az egyiptomi kultúrában is jelen volt. 

- Már Móricz Zsigmond is felfigyelt rá, hogy a karikatúra az a műfaj, amelyet nyugodtan lehet alkalmazni, még az érintett alany is jól szórakozik rajta. A karikatúrákat azonban nagyon kevés művész tudja megfogalmazni, és úgy átültetni, ahogy azt Sajdik teszi - mondta Papp László, majd röviden bemutatta a művész pályafutását.

Elmondta, hogy jellegzetesek Sajdik Ferenc bánatos képű lovai és görbe orrú madarai, amelyek minden képén jelen vannak. Figurái nem ellenségesek, olyan mesevárosba képzeli őket, ahol mi is szívesen élnénk. Képei nyugtatóak, békességet sugallnak.

A mostani kiállításra Sajdik Ferenc 150 darabos kollekciójából harmincat hozott el, melyek egyrészt karikatúrák, másrészt olyan életképek, amelyek az ő lelki világát jelképezik.

A megnyitón a Csermák Antal Zeneiskola növendékei működtek közre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!