Kultúra

2010.06.01. 17:34

Bibliai tematikájú grafikák

Veszprém - Borsos Miklós Ó- és Újszövetség tematikájú grafikáiból nyílt kiállítás kedden a piarista és helyőrségi templomban.

Deák Dóra

A tárlatot Grászli Bernadett művészettörténész, a győri Városi Művészeti Múzeum igazgatója nyitotta meg, aki elmondta, hogy a kiállított képek egy rajsorozat részei, amelynek egyedülálló története van. 

Borsos Miklós felesége Tihanyban egy nagy csomagra lelt férje hagyatékának rendezésénél. A csomag pedig 77 rajzot tartalmazott, amik nagyon különleges japán papírra készültek.

A felesége gondolta, másoknak is megmutatja férje sajátos hagyatékát, így a rajzok először egy kötetben jelentek meg - fogalmazott az igazgató, hozzátéve, az özvegy kívánsága az volt, hogy a 77 alkotásból álló rajzsorozat egy helyen maradjon az utókor számára. A művek így a mai napig a győri Városi Művészeti Múzeum vannak.

A templomban jelenleg 23 rajz látható a teremtő erő megjelenésétől Júdás öngyilkosságáig. Az igazgatónő azt is elmondta, hogy Borsos Miklós művei a bibliai történetek elmesélése helyett inkább sajátos formában az emberi lét általános kérdéseivel foglalkoznak. 

A megnyitón a MH Légierő Zenekar működött közre.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!