Kultúra

2010.06.03. 16:08

Mindent odaad a nézőknek

Veszprém Csütörtökön sajtótájékoztatón ismertették Budapesten a Veszprémi Ünnepi Játékok idei programját. A tájékoztatón részt vett a fesztivál egyetlen hazai fellépője, Komlósi Ildikó opera-énekesnő is.

Révész Erika

A világ legnevesebb operaházainak ünnepelt sztárja Komlósi Ildikó, a milánói Scalától a bécsi Staatoperen és a londoni Covent Gardenen át a New York-i Metropolitanig elénekelte az operairodalom legnagyszerűbb mezzoszerepeit. Az énekesnő karrierje 26 éve töretlen, ami szerinte nemcsak tehetségének, de kitartó munkájának, a szerencsének és számos más dolognak is köszönhető.

Adottságát hatéves korában fedezték fel, amikor egy tehetségkutató csapat kisgyerekeket toborzott a szarvasi zeneiskolába. Persze az, hogy egy hatéves jól énekel, még nem jelenti azt, hogy az illető negyedszázaddal később a New York-i Metropolitanben a Parasztbecsületben - az előadást Franco Zeffirelli rendezte - együtt énekel majd José Curával, viszont a békésszentandrási kislányt a kezdeti bátorítás elindította egy gyönyörű pálya felé, amelyen a mai napig megfontoltan tesz meg minden egyes lépést. Diplomája megszerzése után a Magyar Állami Operaház tagja volt kilenc évig.

- Itt énekeltem el 28 évesen háromszor Amnerist az Aidából, majd visszaadtam a  szerepet, mivel úgy éreztem, még korai nekem ez a feladat - mondja Komlósi Ildikó.  - Abban az időben lírai mezzorepertoárt énekeltem, ami az akkori hangomhoz tökéletesen illeszkedett. 

1986-ban megnyerte a Pavarotti-énekversenyt. Ekkor figyelt fel rá a  szakma, és elindult nemzetközi karrierje, nem is akárhogyan: Luciano Pavarotti mellett debütált Verdi Requiemjében, amelyet Lorin Maazel vezényelt.

Annyira odafigyel arra,  milyen feladatokat tud a legtökéletesebben megoldani, hogy bő egy évtizeddel ezelőtt kétszer is visszautasította a Metropolitan felkérését, amit mások biztosan nem mernének megtenni.

- Az ember tudja, mit akar, és pozicionálja magát - magyarázza. - Az erős és tiszta ösztönös megérzésem is nagy segítséget jelent a pályán. Ameddig csak énekelek, ezzel a felfogással szeretném csinálni! Minden bizonnyal sokkal sikeresebb karriert is a magaménak tudhatnék, de nekem ez bőven elég.
A Metropolitanben végül Werther Charlotte-jával mutatkozott be 1999-ben. Ez a fia születése után történt.

- A szülés hatására változott a hangom, csökkent fiatalos elánom, fittségem. Ez volt pályám második korszaka, 38 éves voltam, és nem szégyellem: újból kezdtem az énektanulást. Rómában találtam egy olyan énektanárnőt, aki mellém állt és felkészített a drámai mezzoszerepekre.

Karrierje harmadik korszaka nemrég indult egy Verdi-gálakoncerttel Berlinben. A berlini Deutsche Oper zenei igazgatója most éppen az a karmester, Donalt Runnicles, akivel Komlósi Ildikó a New York-i Metropolitanben debütált - a gála után Ildikót három operaelőadásra visszahívták Berlinbe.

- Már 2013-ra is sok aláírt szerződésem van - árulja el a művésznő. - Többször hívnak, mint amit el tudok, el szeretnék vállalni. Minden bizonnyal jobban oda kellett volna figyelnem arra, hogy az elmúlt években többször fellépjek Magyarországon, de ez nemcsak rajtam múlt. Most már sok itthoni felkérést is kapok. Ezek egyike a Veszprémi Ünnepi Játékok szervezőitől jött.

A veszprémi fellépésre José Curával három koncertre való, kifejezetten nehéz programot állítottunk össze, amelyet energiával és koncentrációval is győzni kell. A válogatásban lesz egy keresztmetszet a már említett Paraszt-becsületből is, amellyel óriási sikert arattunk a Metropolitanben. Hallottam, hogy Veszprémben hihetetlenül jó az atmoszféra, nagyon profi a szervezés, kitűnő a közönség. Nagyon várom a július 30-át, mert én így szeretek dolgozni.

Komlósi Ildikó ezt az időszakot a korábbinál lazábbra tervezte: fia nyolcadikos, szeretne több időt együtt tölteni vele. Három nyelven beszélő fiával ugyan Budapestern él, de van egy lakásuk Rómában is, mert olasz férjét tévéproduceri munkája köti az olasz fővároshoz, így a család minden tagja ingázik.

- Mindent elértem a pályán, boldog vagyok, és sosem felejtem el, honnan indultam - vallja. - Minden szerepembe beleteszem azt, aki vagyok, és az előadásokon mindent odaadok a nézőknek, hogy felejthetetlenné tegyem számukra azt az estét, megmaradjak az emlékezetükben.


* Komlósi Ildikó a csütörtöki sajtótájékoztatón elmesélte, hogy egy hete találkozott Ramón Vargasszal Münchenben. Vargas már kétszer fellépett az ünnepi játékokon, mesélt Ildikónak a profi szervezésről és arról, hogy szerinte Veszprém Magyarország Salzburgja
 
* Komlósi Ildikó idén nyáron a veronai arénában, egy római kori amfiteátrumban, Európa legnagyobb szabadtéri operahelyszínén is fellép, ahol ezúttal Franco Zeffirelli operarendezéseiből válogatnak
 
* A magyar operaénekesnő és José Cura többször szerepeltek együtt (Ildikó szerint nagyon hasonló a habitusuk): először akkor, amikor Cura vezényelte Mascagni Parasztbecsületét és Ildikó énekelte Santuzzát
 
* Az idei Operabál díszvendége José Cura volt, ő pedig Komlósi Ildikót kérte fel partneréül
 
* Komlósi Ildikó és José Cura veszprémi estjét a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara kíséri

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!