Kultúra

2010.06.25. 18:06

Tanulni életfogytig - Kézhez kapták diplomájukat a Pannon Egyetem több karának hallgatói

Veszprém - A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának 96 végzett hallgatója vehette át oklevelét a péntek délutáni diplomaosztó ünnepségen. Pénteken még a mérnöki karon volt hasonló ünnepség, szombaton pedig a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar végzősei kapják kézhez diplomájukat.

Kiss Nikolett

- A gazdasági élet szereplőinek visszajelzései alapján a Pannon Egyetem által kiadott diplomának értéke van  - hangsúlyozta köszöntőjében dr. Rédey Ákos. Az egyetem rektora kiemelte: most az élet új szakasza kezdődik a hallgatóknak, s talán ez az út lesz a legnehezebb, hisz sikeresen kell helyt állni a munka világában. A rektor felhívta a figyelmet arra, hogy a hallgatóknak továbbra is képezniük kell magukat, s útravalóul azt tanácsolta a végzetteknek, hogy optimistán, vidáman induljanak el az élet rögös útjain.

Az ismeretek állandó, folyamatos bővítésére hívta fel a figyelmet dr. Paál Péter, az IBM Magyarország Kft. vezérigazgatója is. A szakmai tudás első helyen szerepel, de szükség van a könnyebb ismeretekre, a problémamegoldó képességre, tudni kell csoportban dolgozni, valamint nélkülözhetetlen az angol nyelv ismerete - mondta.

Dr. Markovszky György, a Veszprém megyei Kereskedelmi- és Iparkamara elnöke szerint ez az évszázad a műszaki informatika tudományról fog szólni, ezért az ezzel a szakmával bírók könnyen megfelelnek a gazdaság által támasztott követelményeknek. Az elnök azt tanácsolta a friss diplomásoknak, hogy ne féljenek kipróbálni külföldön is magukat, hisz a globalizált világ legkorszerűbb tudományában itthon is kiválóan lehet majd kamatoztatni a máshol megszerezett ismereteket. Hozzátette ő is: a tanulást nem szabad abbahagyni.

A neheze csak most jön - biztatta a végzetteket Veszprém alpolgármestere. Czaun János is úgy véli, hogy ezzel a szakmával a fiatalok jobb belépőt kapnak, ám véleménye szerint a diploma csak egy lehetőség, azt, hogy mit kezdenek vele, az végzősökön múlik.

Dr. Friedler Ferenc, a kar dékánja szerint a jövő felé vezető út egy versenypálya, a hallgatóknak fontos felismerni, hogy az átlagteljesítményt átlag alatt díjazzák, aki viszont jobban teljesít, az nagyobb elismerésben részesül.

Az ünnepségen több kitüntetést is átadtak. A Magyar Felsőoktatásért Emlékplakett kitüntetést kapott dr. Győrvári János egyetemi docens, Pedagógus Szolgálati Emlékérmet kapott dr. Vass József egyetemi docens. A matematikai tehetséggondozásban résztvevő középiskolai tanárok Pólya György díját Bereczkiné Székely Erzsébet (Pécs, Leőwey Klára Gimnázium), dr. Vajda István (Zalaegerszeg, Zrínyi Miklós Gimnázium) és Varga Vince (Veszprém, Lovassy László Gimnázium) kapták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!