Kultúra

2010.07.06. 04:54

Fideszes javaslat a határon túli magyar osztálykirándulási programról

Budapest - Várhatóan még a héten benyújtja a Fidesz a határon túli magyar osztálykirándulási programról szóló országgyűlési határozati javaslatot - mondta Pokorni Zoltán, a javaslat egyik jegyzője az MTI-nek. A tervek szerint iskolai emléknap lenne június 4-e a trianoni békeszerződés aláírásának napja.

MTI

Az Országgyűlés oktatási bizottságának fideszes elnöke elmondta: az első két-három évben pályázati úton valósulhatnának meg a határon túli magyar területekre szervezett osztálykirándulások, majd a tapasztalatok alapján 2013 decemberétől vagy 2014 januárjától már normatív módon támogatnák ezeket a programokat.

Arról, hogy ez a keretösszeg mekkora lehet azt mondta, mivel először pályázati keretben gondolkodnak, az igények feltámasztása is nagyon fontos. Én annak örülnék, ha minél több iskola, szülő, gyermek látná ennek jelentőségét - mondta.

Pokorni Zoltán szerint elsősorban az általános iskolák felső tagozatain és a középiskolák határon túlra szervezett programjaihoz nyújtanának segítséget. Fontosnak nevezte, hogy a szórványterületeken, ahol iskolák már nem nagyon vannak, de magyar közösségek még léteznek, közösségi munkával segítsék a diákok az ottaniak mindennapjait.

A fideszes politikus példamutatónak tartotta a minisztersége idején létrehozott Apáczai Közalapítvány Határtalanul osztálykirándulási programját, illetve a Rákóczi Szövetség hasonló programját. 

A javaslat kapcsán felidézte, hogy a parlament néhány hete fogadta el a nemzeti összetartozás melletti tanúságtételről szóló jogszabályt. Ez egy nagyon fontos deklaráció kilencven évvel a trianoni szerződés aláírása után. A múlt feldolgozása, alaposabb megismerése azonban csak az egyik oldala az éremnek, legalább ennyire fontos a jelen megismerése és megértése - fogalmazott.

Pokorni Zoltán azt mondta, személy szerint 2004. december 5-e a kettős állampolgárságról szóló népszavazás után határozta el, hogy ha módjukban áll befolyásolni az ország oktatáspolitikáját, akkor közpénzből segíteni fogják az ilyen kirándulások megvalósulását.

A határozati javaslat másik pontjaként iskolai emléknappá nyilvánítanák június 4-ét a trianoni békeszerződés aláírásának napját. (Az aradi vértanúk, a holokauszt és a kommunista diktatúrák áldozatainak iskolai emléknapja mellett ez lenne a negyedik ilyen emléknap.)

Az indítványban szerepel még a Magyarok Házának a létrehozása, amely segítséget nyújthatna az osztálykirándulások, az iskolai emléknapok megszervezéséhez, előkészítéséhez.

A várhatóan 2012-re felálló, Terror Házához hasonló intézmény a kárpát-medencei magyarság történetével, jelenével, sokféleségével, politikájával is foglalkozna. Ez nem a trianoni dráma történelmi feldolgozásának múzeuma lenne, hanem napjaink tájékozódását szolgáló pedagógiai-közművelődési intézmény - mondta a korábbi oktatási miniszter.

A javaslatot Pokorni Zoltán mellett Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke és Révész Máriusz képviselő jegyzi majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!