Kultúra

2010.07.21. 17:52

Zongora Bécsből - Hamarosan kezdődnek a Veszprémi Ünnepi Játékok

Veszprém - Jövő hétvégén, július 29-én kezdődnek a Veszprémi Ünnepi Játékok, a szabadtéri fesztivál helyszínén, az érseki palota előtt már építik a színpadot.

Balla Emőke

Négynapos lesz idén a Veszprémi Ünnepi Játékok. Július 29-én, csütörtökön az amerikai jazz-zongorista, Chick Corea  nevével fémjelzett formáció, a Chick Corea Frredom Band lép fel, ebben a felállásban először hazai színpadon.

Pénteken a világhírű tenor, az argentin José Cura - aki a 2004-es veszprémi fesztiválon belopta magát a közönség szívébe - Komlósi Ildikó operaénekessel együtt ad koncertet, részletek hangzanak el Leoncavallo, Bizet, Mascagni és Puccini operáiból.

Szombaton a '70-es és '80-as évek legjelentősebb funkycsapata, amely annak idején két generáció kedvence volt, a The Earth Wind & Fire táncos estjére várják a közönséget, vasárnap este pedig a sokrétű és változatos zenét játszó Khaled, a legismertebb rai-előadó koncertezik a várban.

A világsztárok előtt a helyiek is bemutatkoznak: Chick Corea előtt este nyolctól Rozsnyói Péter zongoraművész, a The Earth Wind & Fire fellépése előtt a veszprémi Bluesberry muzsikál.

Mészáros Zoltán, a Veszprémi Ünnepi Játékok ügyvezető igazgatója elárulta: idén is a versenyzongora beszerzésével küzdenek, a szupersztárok a legkiválóbb minőségű hangszeren játszanak. Két évvel ezelőtt Herbie Hancocknak Fazioli zongorát kellett Bécsből hozatniuk, Chick Corea viszont Yamaha zongorán játszik, a hangszer a cég bécsi képviseletéből érkezik és koncert után azonnal viszik is azt tovább Veronába, egy klasszikus zenei  koncertre. A szervezők szeretnék, ha Chick Corea találkozhatna a Dohnányi zeneművészeti szakközépiskola fiatal növendékeivel.

A zenészek általában a koncert napján érkeznek Veszprémbe  Khaled például Bécsből, zenekara Párizsból, José Cura 28-án jön Magyarországra, a királynék városába pedig a fellépése előtti napon, előtte a budapesti operaházban próbál Komlósi Ildikóval.

 

A Csikász Galériában nyílt Munkácsy-kiállítás, ahol Munkácsy harminckét képe látható, a Veszprémi Ünnepi Játékok kísérő rendezvénye. A megnyitó óta a kiállítást közel ezren látogatták. Ahogyan korábban is hírt adtunk róla, a tárlat a veszprémi iskolások számára ingyenes, de csak szeptembertől, csoportosan, peda- gógus kísérővel, előzetes bejelentkezés alapján. Egy alkalommal esély- egyenlőségi napot rendeznek, amikor a kiállí- tás fogyatékkal élők  gyengén látók, siketek, mozgásssérültek  számára látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!