Kultúra

2010.08.25. 16:58

Kezdődik a tanév - Teljesen megújult a Dózsa iskola

Veszprém - A megye valamennyi oktatási intézményében készülnek a szeptember 1-jén kezdődő tanévre, különösen a Dózsa iskolában, ahol egy teljesen megújult épület fogadja a diákokat.

Balla Emőke

Minden iskolában elvégezték a nyári karbantartási munkálatokat, tisztasági festéseket, meszeléseket, jelentősebb felújításra azonban kevés helyen jut pénz.

Megyénk egyik legnagyobb rekonstrukciója a veszprémi Dózsa György Általános Iskola főépületének felújítása; a csaknem félmilliárd forintos beruházáshoz az Európai Unió hatvan százalékos támogatási aránnyal járul hozzá.

Az intézményben 26 osztályban 500 gyerek tanul (két évfolyamon van négy osztály), őket 58 pedagógus oktatja. A jelenlegi fejlesztések azt a célt szolgálják, hogy valamennyi diák egyformán élhessen a környezettudatos és a nemzeti, nemzetiségi kultúrát ápoló közeg nyújtotta lehetőségekkel.

A veszprémi Dózsa György Általános Iskola a 21. század intézménye. A tanévkezdésre nemcsak megújult, modern épülettel, de emberséges, felkészült, kiváló szakmai csapattal várják a diákokat. A megszépült épületet nemcsak az ott tanulók, de a városrészben élők is örömmel fogadják az emeleti zsibongó közösségi programok rendezésére alkalmas.

Júliusban még arról adtunk hírt, hogy módosított ütemtervvel halad tovább az EU- forrásból támogatott iskola-felújítás; a megkezdett feltárást követően további szerkezetmegerősítési munkák váltak szükségessé, így a korábban július 20-ra tervezett projektzárás augusztus 27-re módosul. Most arról számolhatunk be, hogy a szakemberek és a pedagógusok megfeszített munkájának köszönhetően pár napon belül helyreáll a rend, szeptember 1-jén itt is elkezdődik a tanév.

A Dózsa iskola Veszprém egyik legrégebbi általános iskolája: a három épület közül az egyiket, a Szent István épületet 1939-ben adták át (itt az alsó tagozatosok kapnak helyet), rajztanteremmel, tanárival, könyvtárral) pedig 1978-ban.

A felújítás csak a névadó főépületet érinti, Veress József igazgató azonban bizakodik, hogy a felújított és a régi épületek közötti hatalmas különbség előbb-utóbb megszűnik, a másik kettő rekonstrukciójára is lesz pénz.

A felújítási munkálatok április 15-én kezdődtek, a tetőhéjazat cserével, a külső vakolat festésével, szigetelésével. Az alagsorban közösségi helyiségeket, zuhanyozót, mosdót, műhelyt alakítottak ki, érintetlenül hagyták a Kovács Sándor egykori igazgató által alapított és gondozott, hétezer relikviát tartalmazó, helyi szinten védett iskolatörténeti gyűjteményt. Megtörtént az épület teljes körű akadálymentesítése, megépült egy négymegállós lift, ami az egész intézményt bejárhatóvá teszi.

Megújult az infrastruktúra, a vezetékrendszer. Minden tantermet újjávarázsoltak, azok színes falburkolatot kaptak, ahol szükséges, kicserélték vagy felújították a járófelületet, iskolabútorokat cseréltek, a földszinti folyosón ivókutat alakítottak ki, felújították a tornatermeket. 

Az emeleten új számítástechnikai és kémia-fizika szaktanterem készült, tanári kísérletező demonstrációs fülkével és tanulói kísérleti blokkokkal. Újdonság a 250-300 embert is fogadó emeleti nagy zsibongó, amit nemcsak a diákok, de a városrész lakói is élvezhetnek; lakossági fórumokat, rendezvényeket lehet itt tartani. A felújítás egyik fő elemeként csillagvizsgáló épül, amelyet a természettudományos tárgyak oktatásában használhatnak majd.

Veress József igazgató köszönetét fejezte ki mindazoknak - a polgármestertől kezdve a szakemberekig, kollégákig, szülőkig -, akik bármilyen módon segítették a munkát és hozzájárultak a 21. századi körülmények megteremtéséhez.

Bár a napokban még tart a felújítás, szeptember 1-jén elkezdődik a tanítás. A megújult iskola ünnepélyes átadását október 8-án tartják, hagyománytiszteletből - 1939-ben ekkor nyílt meg a Szent István elemi népiskola.

Csillagvizsgálójuk is lesz

A csaknem félmilliárd forintos beruházáshoz az Európai Unió 60 százalékos támogatási aránnyal járul hozzá azért, hogy a város  egy olyan iskolának adhasson helyet, ahol az integrált oktatás mellett a környezettudatosság alkalmazásával a fenntartható fejlődés elvei is hangsúlyosan megjelennek a gyermekek nevelésében.

A fejlesztés tartósan hozzájárulhat az iskolába járó diákok sikeres továbbtanulásához, elhelyezkedéséhez, kulcskompetenciáik megerősítéséhez.

A projekt mindezt az intézmény nevelési programjára alapozva kívánja elérni, hiszen a fejlesztések azt a célt szolgálják, hogy valamennyi diák egyformán élhessen a környezettudatos és a nemzeti, nemzetiségi kultúrát ápoló közeg nyújtotta lehetőségekkel. Érdekesség, hogy a projekt keretein belül csillagászati teraszt és meteorológiai állomást is kialakítanak.

 

Ki ne szeretne olyan iskolába járni, ahol minden a diákokért van? Ahol nemcsak frissen meszelt falak várják a tanulókat, de egy teljesen megújult épület, amire szinte rá sem lehet ismerni: már a főbejárat is különbözik a korábbitól, nagy, tágas, akadálymentesített, az épület mozgáskorlátozottak számára is megközelíthető, bejárható. 

Szépek, újak, világosak, barátságosak az osztályok, korszerűek a szaktantermek. Most igazán irigykedhetnek az alsó tagozatosok a felsősökre - hiszen egyelőre csak a főépület alakult át - vagy legalábbis vágyakozhatnak arra, hogy ők is ötödikesek legyenek és ebbe az épületbe járhassanak.

Öröm egy modern iskola, noha az oktatás-nevelés nem az infrastruktúrán, a felszereltségen múlik, de amint hallom, a Dózsa iskolában kiválóan felkészült szakmai csapat, emberséges pedagógusok fogadják a diákokat. 
 

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!