Kultúra

2010.10.26. 16:46

Katyni magyar hősök

Veszprém - Évtizedeken keresztül még csak beszélni sem lehetett Katynról, a lengyel borzalomról, pedig magyar áldozatok is voltak a tragikus halált halt emberek között.

Tremmer Tamás

Még mindig keveset, de már egyre többet tudunk Katynról, az ott történt mészárlásról. Az ismereteket gyarapítandó, Katyn magyar áldozatai címmel, vetítéssel egybekötött előadást tartott Az 1956-as forradalom és szabadságharc emlékéért Alapítvány . Az est házigazdája Matthaeidesz Konrád újságíró és Pintér Kornél, a Magyar Vidék 56-os Szövetség országos elnöke voltak.

A Szovjetunió 1939. szeptember 17-én támadta hátba a német hadsereggel küzdő Lengyelországot, és foglalta el az ország keleti részét. Az orvtámadás során közel 15 ezer embert esett fogságba, ezek kétharmada tiszt volt, egyharmada pedig zömmel értelmiségi civil. A fogságba ejtetteket három nagy gyűjtőtáborban helyezték el. Sztálin mindig is gyanakodva tekintett a lengyel hadseregre, annak is a tisztikarára, úgy vélte, ez a réteg lehet majd a jövőben minden szovjetellenes szervezkedés motorja. Ez a hozzáállás meg is pecsételte a sorsukat.

A lengyel foglyok 1940 áprilisában és májusában a Katynhoz, Harkovhoz és Kalinyinhoz közeli erdőségbe szállították. A kutatások szerint napi háromszázas turnusokban történtek a kivégzések. Mind a gyilkosságokat, mind pedig az áldozatok eltüntetését nagy titokban végezték, de a németek már 1943-ban felfedezték az első tömegsírokat a Harmadik Birodalom által megszállt területeken, Katyn erdeiben.

A vérengzések áldozatai között volt a magyar Korompay Emánuel Aladár is, a lengyel hadsereg századosa, aki Galíciában harcolt az I. világháború alatt. A háború után azonban nem tért vissza Magyarországra, hanem beállt Jozef Pilsudszki légiójába, amely 1920-ban is épp a Vörös Hadsereggel szemben védte a lengyel földet. Korompay ott telepedett le, lengyel nőt vett feleségül. Később a varsói egyetem magyar lektora lett, ő alkotta meg az első lengyel-magyar szótárt. 1939-ben, amikor Németország megtámadta Lengyelországot, a tartalékos Korompay is bevonult, majd pedig a szovjetek fogságába esett. A sztálini logika szerint, mint lengyel tisztnek és egyetemi rektornak eleve meg volt pecsételve a sorsa.

Matthaeidesz Konrád filmet forgatott a témáról, amit Veszprémben is megtekinthettek.
A katyni mészárlások hírét 1943 tavaszán a németek világgá röpítették, de a szovjetek azonnal cáfoltak, mondván, semmi közül a halálesetekhez. A Vöröskereszt nem volt hajlandó kivizsgálni az esetet, így a semleges és a Németországgal szövetséges államok küldték el orvosaikat a katyni áldozatok megvizsgálására, s annak megállapítására, hogy mikor kerülhetett sor a kivégzésre.

Magyarország a patológus professzort, dr. Orsós Ferencet delegálta, akinek az agyi elváltozások időbeliségét vizsgáló eljárása fontos bizonyítéknak számított. A csoport megállapította a katyni vérengzés időpontját és ezzel bebizonyította, hogy a sok ezer lengyel katonatiszt kivégzését a Szovjetunió hajtotta végre. Az eddigi kutatások szerint 14 736 lengyel tisztet, és több mint 10 600 lengyel polgári személyt végeztek ki ott.
A hallottak nyomán nem csoda, ha a veszprémi est résztvevői is megállapították: nincs különbség a fasiszta és a kommunista diktatúra között. Az előadással tisztelegtek ez utóbbi áldozatai emléke előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!