Kultúra

2010.10.19. 11:04

Személyesebb intézmény több lehetőséggel

Veszprém - Több újdonság, mint például a tutor-rendszer és amerikai továbbtanulási lehetőség várja a Pannon Egyetem Angol-Amerikai Intézetének hallgatóit ebben a tanévben, a változásokról Szentgyörgyi Szilárd, az intézet frissen kinevezett vezetője tájékoztatta lapunkat.

Gaál Julianna

Nemrégiben fejeződött be az akkreditációja annak az amerikanisztika mesterszaknak, melyet a New York állambeli Rochester Nazareth College-dzsával közösen indítottunk  mondja az intézetvezető.  Bár még nem kezdtük el hirdetni a képzést, már van egy hallgatónk, egy amerikai diák.
 
A kétéves, sok tekintetben nemcsak Magyarországon, de Közép-Európában is egyedülálló program egyik ötletgazdája egyébként éppen az intézetigazgató, aki a Nazareth egyetem tanárával, a két évvel ezelőtt Veszprémben oktató Scott Campbellel együtt vetette fel annak a lehetőségét, hogy a két egyetem között szorosabbra fűzzék a kapcsolatot. Hasonló hangulatú város Rochester, mint Veszprém, az Ontario tó partján fekszik, és bár kertvárosi jellegű, sok nagy cég főhadiszállása található a környéken.

A képzés részben a Pannon Egyetemen, részben a Nazareth College-ban folyik majd, mely az egyetemi rangsorban jól teljesítő, kis egyetemnek számít az USA-ban, és a végén amerikai diplomát kapnak a diákok. - Mivel nem magyar akkreditációjú a képzés, ezért állami finanszírozás nem igényelhető hozzá, de folyamatosan azon dolgozunk, hogy ösztöndíj lehetőségeket kutassunk fel - fogalmaz Szentgyörgyi Szilárd. 


Van azonban más lehetőség is arra, hogy a tandíj összegét megkeressék a diákok: törvény írja elő, hogy aki az Egyesült Államokban tanul legalább egy évig, az ugyanannyi ideig munkát is vállalhat ott. Iskolákban, diplomáciai testületekben, non-profit szervezeteknél lehet egy ilyen végzettséggel munkát találni. Itthon ugyanúgy, tapasztalataink szerint a multinacionális cégek, önkormányzatok, minisztériumok szívesen látják az angolul jól beszélő, Amerikában tapasztalatot szerzett friss diplomásokat. Az amerikai diploma tehát mindenképpen versenyelőnyt jelent.

Újdonság továbbá az egyetemen a tutor-rendszer (patronáló tanár) bevezetése is. Hat-nyolc diák tartozik egy oktató felügyelete alá, olyan ez kicsit, mint a középiskolákban az osztályfőnökség. Ez sokkal személyesebbé teszi az egyetemi életet, a diákok bármiféle ügyes-bajos dolgukkal fordulhatnak a hozzájuk rendelt oktatóhoz, tanácsot kérhetnek tőle, a tanár pedig rendszeresen figyelemmel kíséri a diákok előmenetelét, segít tájékozódni, beilleszkedni az egyetemi életbe. A remények szerint a rendszer bevezetésének nemcsak az lesz a folyománya, hogy a diákok jobban érzik majd magukat Veszprémben, hanem az is, hogy a folyamatos ellenőrzés következtében rövidül a képzési idő is, a diákok nem kallódnak el, nem maradnak le. Szentgyörgyi Szilárd elmondta azt is, hogy szeretnék, ha a tavaly megrendezett angol nyelvű színjátszófesztivál kinőné magát, és hagyományt teremtenének. Ennek annál is inkább van létjogosultsága, hiszen színháztudomány szak is működik az egyetemen, a helyszín pedig reményeik szerint a Játékszín lenne. Ebben a tanévben a tavaszi Amerikai hét programsorozatra készül éppen a színtársulat, a Turkey Theatre Troupe.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!