Kultúra

2010.11.24. 13:23

A színházi társaság ellenzi az előadóművészeti törvény módosítását

Budapest - A Magyar Színházi Társaság (MSZT) elnöksége nem ért egyet az előadóművészeti törvény változtatásaival, azokat veszélyesnek tartja - erről a szervezet szerdán közleményben tájékoztatta az MTI-t.

MTI

Az MSZT elnöksége "értetlenül veszi tudomásul", hogy a törvényhozás az előadóművészeti törvény 21. paragrafusának két bekezdését szakmai egyeztetés és hatásvizsgálat nélkül készül a módosítani, pedig augusztus óta rendszeresen keresték erre az alkalmat.
   
Az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága szerdán tárgyalja a 2011-es költségvetést megalapozó törvényjavaslat szövegét. A tervezett változások érintik az előadóművészeti törvényt is, amely jelenleg az önkormányzati színházakra fordított állami támogatások legalább 10 százalékát juttatja a független színházaknak, vagyis a VI-os kategóriának. A kultúráért felelős nemzeti erőforrás miniszter ehelyett a jövőben összegszerűen meg nem határozott "támogatásban részesíthetné" a függetleneket. Szerepel a változtatások között az is, hogy a kiemelt támogatások összegéről a jövőben a miniszter az Előadóművészeti Tanács véleményét kikérve döntene. A jelenlegi szabályozás szerint a kiemelt támogatások összege a központi juttatás legalább 3 százalékának felel meg.
   
Mint az MSZT állásfoglalása rámutat, a két vonatkozó bekezdésben szereplő százalék (10 és 3) a "színházak támogatási rendszerében és a magyar színházi struktúrában egy belső arányt hivatott kifejezni: a kiemelt támogatások esetében egy szakmai kontroll alatt tartott minőségvédelmet, a VI. kategóriába sorolt színházak esetében pedig a kortárs magyar művészet megkerülhetetlen független társulatainak és alkotóinak struktúrán belüli helyét, működési és munkafeltételeit biztosítja a törvény".
   
A szakmai szervezet nem ért egyet a módosító javaslatokkal és azokat veszélyesnek tartja. Mint írták, a VI. kategóriát érintő bekezdésben a javaslat feltételes módot használ - "támogatásban részesülhetnek" -, ez pedig szakmai kontroll hiányában, rosszul értelmezve teljesen ellehetetlenítheti a kortárs színház külföldön is elismert művészeit.
   
"E társulatoknak és alkotóknak továbbra is folyamatos támogatásban kell részesülniük, amelyet sem a módosított törvény, sem a költségvetésben erre a célra előirányzott összeg nem tesz lehetővé" - hangsúlyozza a Magyar Színházi Társaság elnöksége.
   
A szervezet úgy véli, ezek az intézkedések több évtizedes szerves fejlődést, "a magyar játékszíni kultúra sohasem látott virágzását" sorvasztják el, visszafordíthatatlan veszteséget okozva a nemzet kulturális életében.
   
A tervezett változtatások ellen kedden a független színházak, táncszínházak, befogadószínházak vezetői is tiltakoztak, mivel a szféra ellehetetlenülésétől tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!