Kultúra

2010.11.26. 15:41

Kolontár a jövőben

Veszprém - Építészhallgatók terveztek új házakat a vörösiszap-katasztrófában elpusztultak helyett. A tervekből kiállítás nyílt a megyei könyvtárban.

Németh F. Bernadett

 Idén szeptemberben építészhallgatók és fiatal építészek közreműködésével alakult meg a veszprémi székhelyű, de nem csak a veszprémieknek szóló közösség, a Veszprémi Építész Klub és Alkotóműhely, a VÉKA. A klub tevékenységének első állomása volt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karával együttműködve a kolontári újjáépítés kapcsán elkészült hallgatói tervekből rendezett kiállítás és a kiállítás megnyitóját követő kerekasztal-beszélgetés.

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár aulájában mintegy harminc alkotó papírra vetett elképzelései tekinthetők meg. A pályázók feladata többek között az volt, hogy a helyi építészeti hagyományokat figyelembe véve egy, a mai korban is jól használható családi házat tervezzenek 6095 négyzetméteren. A természetes anyagok használata mellett a tervezésnél szempont volt a korszerű, energiatakarékos fűtési rendszer, az, hogy a ház földrengésbiztos, ám gyorsan és kis költségvetéssel megvalósítható legyen és később bővíthető. A kiállítás december 4-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási ideje alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!