Kultúra

2010.11.13. 04:14

Mikszáth Kálmán zsenije

Balatonfüred - Elfogult vagyok Mikszáthtal. Ötven éve foglalkozom vele. Ahányszor újraolvasom a műveit, mindig találok bennük valami érdekeset, újdonságot, amit eddig nem vettem észre. Zseni volt.

Martinovics Tibor

Praznovszky Mihály irodalomtörténész fogalmazott így a Mikszáth Kálmán halálának századik évfordulója alkalmából tartott előadásában. A városi könyvtár zsúfolásig telt termében rendezett esten Praznovszky a tőle megszokott könnyedséggel beszélt a magyar irodalom méltán híres alakjáról, akit, mint megjegyezte, elsősorban nem is regényei, hanem a képviselőként írt igencsak plasztikus parlamenti karcolatai tették korában igazán népszerűvé.

Nyelvhasználata a hétköznapi beszédhelyzeteket idézte, ragaszkodott a történetekhez, a mesékhez. Rendkívüli láttatóerővel bírt, alakjai szinte megelevenednek írásaiban, emellett éleslátású író volt. Zseni volt egy nógrádi kis faluból, ahonnan se előtte, se utána nem került ki hozzá hasonló nagyság. Miért pont  belőle lett zseniális író, nem tudni - vélekedett Praznovszky Mihály, akinek szerkesztésében a napokban jelent meg a Tizenkét Mikszáth-interjú című kötet, amely az íróval 1907-10 között, a korabeli lapokban megjelent beszélgetéseket tartalmazza.


Ezekből a cikkekből a családjáról, a hazáról, a kortársakról eddig nem ismert részletek derülnek ki, hangsúlyozta az irodalomtörténész, aki bevallása szerint egy részletesebb tanulmányokból álló Mikszáth-enciklopédia megírására készül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!