Kultúra

2010.11.08. 09:38

Programozás éjjel-nappal - Az egyik díj gyakornoki állás is lehet

Veszprém - Negyvennyolc óra megfeszített, a külvilágtól elzárt munka után vasárnap délután kettő órakor véget ért az IBM 48 órás programozóbajnoksága a Pannon Egyetemen. A munka végeztével remélhetőleg sikerült valamelyik csapatnak jól kidolgozni a versenyfeladatot, azaz egy anyatej-közvetítést segítő alkalmazást.

Kiss Nikolett

- Elég nehéz ahhoz, hogy verseny legyen, de nem elég nehéz ahhoz, hogy lehetetlen legyen - summázta a feladat nehézségére vonatkozó kérdésemet Pongrácz Ferenc, a versenyt kiíró IBM Magyarország megbízott vezérigazgatója. Az, hogy ez valóban így volt-e, csak november végén derül ki, hisz a húsz, az ország minden tájáról versenybe szállt háromfős csapat akkor tudja meg a végeredményt.

A bajnokság hétéves történetében egyébként ez volt az első év, amikor vidéki egyetemet választottak az esemény helyszínéül, s nem fiktív, hanem valós problémát kellett megoldaniuk a fiatal programozóknak. A Családvár Alapítványnak segítenek a feladat kiírása szerint felhasználóbarát, könnyen és jól kezelhető felület kialakításával. A webes alkalmazás célja többek között az anyatej-felhasználás kezelése, anyatej- keresés, sőt tudni kell a visszajelzéseket is kezelni.

- Már négy éve szerettem volna elindulni a versenyen, de csak most jött össze. Vonzó a technológia, amit fel lehet használni, és természetesen fontos a díjazás is - mesélték még a verseny kezdete előtt közvetlenül a Pannon Egyetem Műszaki Informatika Kar egyik csapatának tagjai. Lájer Balázs, Varjas Tibor és Tar Péter szerint jó tervezéssel jó eredmények érhetőek el, ugyanis a 48 óra, ha a három ember jól kihasználja, akkor az együtt csaknem egyhavi munkát jelent. Persze, az megint csak utólag derül ki, mennyire jól sikerült a munkaszervezés a fiúknak.

A Pannon Egyetem második csapatában a résztvevők nem terveztek semmit előre, ahogy mondták, "majd alakul, ahogy alakul". Koszteczky Bence, Bartos Anikó és Fási Gábor is először vesz részt a programozóbajnokságon, s nagyon fontosnak tartják a tapasztalatszerzést, önmaguk számára ez kiváló megmérettetés. Persze, az sem elhanyagolható tényező, ha esetleg "beesik" egy gyakornoki állás, a tárgynyeremények mellett ugyanis ez is a díjazás része.

A pénteki kezdés után szombaton segítséget is kaptak a versenyzők: a A Családvár Alapítvány munkatársai a felhasználói oldalról segítették a programozókat, aki éltek is ezzel a lehetőséggel, s rengeteg kérdést tettek fel annak érdekében, hogy minél jobban teljesítsék a feladatot.

Persze, a külvilágtól elzárt 48 óra hosszú idő, de a megfeszített munka alatt a szervezők gondoltak a kikapcsolódásra is: a masszázs nagyon népszerű volt, kihasználta mindenki, de a darts-, csocsó- és a wiijátékok is kapósak voltak. Az alvási lehetőséggel ki-ki a szükséges mennyiségben élt, egyesek a pihenőhelyiségben, mások pedig a komputer képernyőjére dőlve. A verseny végeredményét csak november végén tudhatjuk meg, annyi viszont biztosnak látszik, hogy születtek egészen szép és látványos megoldások.

 

A Pannon Egyetem Műszaki Informatika Karán folyó munka elismerése is az, hogy az IBM első vidékiként Veszprémet választotta a verseny helyszínéül. Pongrácz Ferenc, az IBM Magyarország vezérigazgatója elmondta: szeretnék propagálni az informatikát, a programozást, illetve megtalálni a tehetségeket. Hiszen ez a verseny kiváló felmérés, hogy a hallgatók hogyan tudnak teljesíteni élesben, stresszes környezetben, csapatban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!