Kultúra

2010.11.23. 14:39

Terézanyu után ügynökfilmet forgat Bergendy Péter

Budapest - Kulka János, Nagy Zsolt, Hámori Gabriella főszereplésével készül Bergendy Péter filmrendező új filmje, A vizsga, amelynek esti felvételeit a napokban forgatják a főváros VIII. kerületében.

MTI

Az 1956-os forradalom után egy évvel, 1957 karácsonyán játszódó filmről Bergendy Péter, a film rendezője az MTI-nek elmondta: A vizsga körülbelül harmadannyiból forog, mint annak idején az Állítsátok meg Terézanyut. "Ez egy alacsony költségvetésű produkció, a cselekmény egyetlen nap alatt játszódik kevés szereplővel" - tette hozzá a rendező, aki szerint az alkotás a film noir hangulatát idézi majd sok akcióval.
   
"Bízom benne, hogy feszült, izgalmas mozi lesz. Noha nem lesznek benne autós üldözések, a pörgős párbeszédek, a folyamatosan átalakuló emberi kapcsolatrendszerek szerintem végig fenntartják a feszültséget" - vélekedett Bergendy Péter, hozzátéve: hétfőn kezdték el az éjszakai jelenetek felvételét.
   
A rendező elmondta: 1997-ben találkozott először Köbli Norbert forgatókönyvíróval, és noha volt egy-két próbálkozásuk, A vizsga lesz az első közös filmjük. Bergendy Péter kiemelte: úgy tudja, Köbli Norbert eleve a filmben játszó színészekre írta a szerepeket. "Ez például egyértelmű Kulka János esetében: rá van írva a szerep" - vélekedett a rendező, majd hozzátette: a filmben fontos szerepe van Elek Ferencnek és Scherer Péternek is.
   
A filmet nem a hagyományos kamerával, hanem HD-minőségű fényképezőgéppel rögzítik, amely "selymes, festői képet" ad, ráadásul könnyebb kezelni is. "Közelebb jutunk vele a színészekhez, sokkal bensőségesebb hangulatot teremt, mint egy nagy kamera" - tette hozzá. A vizsga tévéfilmnek készül, de a rendező szerint igény szerint vetíthetik a mozikban is.
   
Az operatőr Tóth Zsolt elmondta: a film belső jeleneteit, például a megfigyelt és a megfigyelő lakásban játszódó részeket műteremben rögzítették. "Nagy kihívás lesz ezeket a nem műtermi jelenetekkel összerakni úgy, hogy nem tűnjön fel senkinek a különbség" - tette hozzá.
   
Kulka János, aki Markó Pált, a magas rangú tisztet alakítja a filmben, elmondta: Bergendy Péter nagy szabadságot hagy a színészeknek, csak akkor szól közbe, ha valamit másként gondol. "Azt hiszem, ez a legérdekesebb forgatókönyv, amivel eddig találkoztam" - nyilatkozta a Kossuth-díjas színész, aki nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy a rendező megvárta őt a szereppel.
   
"Markó Pál egy magasan kvalifikált, a szakmáját professzionálisan végző férfi, aki az egész életét a belügyes szolgálatnak rendelte alá. Hithű kommunista, tehát nem az a karrierista típusú párttag" - jellemezte az általa alakított főhőst Kulka János. "A történet örök, hiszen részben arról szól, hogy jön a következő nemzedék, amelyik elsodorja az útjában álló időseket. Annyiban aktuális is, hogy nagyon hasonló módon zajlik mindez, mint amikor a választások utáni győztes eltünteti az előző vezetést és a saját kádereit ülteti a helyére" - mondta a színész, hozzátéve, hogy filmben Nagy Zsolt alakítja a feltörekvő ávós tisztet, akit Markó a szárnyai alá vesz. "Markó életének egyik nagy eredménye, hogy segít egy tehetséges fiatalnak, ám ezzel fel is rúgja a szakma szabályait" - vélekedett, kiemelve, hogy a film kíméletlen, fordulatos lesz. "A forgatáson néha még én sem értem, hogy most éppen ki konspirál és ki dekonspirál" - tette hozzá.
   
Nagy Zsolt, aki Jung Andrást, a fiatal pártfogoltat játssza, kifejtette: szerencsésnek érzi magát, hogy a Kolorádó Kid után egy hasonló tematikájú filmben szerepelhet, igaz, ezúttal az ellenoldalon. "Izgalmas ez a helyzet, de tulajdonképpen ugyanazt kell eljátszanom. Azt, hogy én vagyok az áldozat" - vélekedett a színész, aki az általa alakított karaktert tipikus karrieristaként jellemezte. "Jung Balázs feladata, hogy beszervezzen embereket, és hogy a szerv meggyőződjön a hűségéről egy vizsgának vetik alá. Ám kiderül, semmi sem az, aminek látszik" - jegyezte meg.
   
Bodzsár István producer arról számolt be, hogy A vizsga 135 millió forintból készül. 40 millió forintot nyertek el a Magyar Mozgókép Közalapítvány tévéfilmes pályázatán, 30 milliót pedig Bergendy Péter hozott normatív támogatásként. "Kihasználtuk a filmtörvény adta lehetőségeket, a 20 százalékos állami támogatást és a Magyar Televízió is segítette a filmet nagyjából az MMK-támogatásával azonos összeggel" - közölte a producer. Mint fogalmazott: a filmnek stabil az anyagi háttere, eddig a szerződésben vállaltakat az MMK és az MTV is teljesítette. "Már csak négy forgatási nap van hátra. Azért hogy idáig eljutottunk, köszönet illeti a stábtagokat, hiszen vállalták, hogy akkor kapnak fizetést, amikor beérkeznek a pénzek" - tette hozzá a producer.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!