Kultúra

2011.01.17. 11:07

Az arany baljós árnyéka - Készül már az Új Eldorádó folytatása

Pápa - Háromszáz tonna aranyat rejtenek a Románia legrégebbi települését, a kétezer éves Verespatakot körülölelő hegyek. Egy kanadai-román cég, a Rosia Montana Gold Corporation 14 éve igyekszik megszerezni a bányászati engedélyt, hogy a négy hegyet és a települést eltüntetve megkezdhesse a kitermelést.

Nagy Imre

A pápai születésű dokumentumfilmes, Kocsis Tibor 2004-ben készítette el a témát feldolgozó Új Eldorádó című filmjét, ezt Pápán 2006-ban láthattuk. Az alkotást a világ tizenhét országában mutatták be, és tizenkilenc díjat - köztük a Magyar Filmszemle legjobb alkotása és a Magyar Filmkritikusok díja - kapott. Rendezője a legrangosabb elismerés, a Balázs Béla-díj mellett birtokosa a Magyar Köztársaság Arany Érdem-keresztjének.

A film folytatása - a vágási munkálatokat követően - őszre várható. Ennek werkváltozatát hozta el Pápára csütörtökön este Kocsis Tibor.

A főként refis diákokból, barátokból álló érdeklődő közönség a félórás összeállításból és az azt kísérő kommentárból megismerhette a település és a bánya kapcsolatának legújabb történéseit. A Gold rengeteg pénzt öl a bánya beindításába. Felvásárolja a házakat, Gyulafehérváron épít új otthonokat, és munkát ígér mindazoknak, akiket rá tudnak venni arra, hogy elhagyják szülőföldjüket. Ám nem mindenki dönt így: a bejátszásból megismerhettük a film főszereplőjét, egy bányamérnökből lett farmert, Eugen Davidot, akit nem a jó, hanem a szép élet érdekel, és nem hajlandó elhagyni Verespatakot. Gazdálkodik, sajtot készít, földjeit pedig nem adja el. Ő áll az élükön azoknak, akik az életük árán is ragaszkodnak jogos örökségükhöz. Mosolyogtató része a filmnek, amikor a főszereplő Brüsszelbe látogat, és az Európa Parlament épületében tájékozódik arról, hogy miként képviselik az unióban Verespatak lakóit. A település alatt a római kortól napjainkig bányászott, a világörökség részét képező tárnák húzódnak. Ha a bánya beindul, a bányajáratok nagy része az enyészeté lesz, helyükön négy, egyenként is több száz méteres kráter éktelenkedik majd. Óriási veszélyforrás a tervezett hatalmas cianidos tározó megépítése is.

Kocsis Tibor megdöbbentő adatokat közölt: ahhoz, hogy egy fülbevalóhoz szükséges arany mennyiségét kibányásszák, húsz tonna kőzetet kell felrobbantani. Egy tonnában ugyanis 1,3 gramm aranypor rejtőzik. Ez azt jelenti, hogy a Gold a teljes kitermeléshez 17 éven keresztül napi több tíz dinamitot robbant fel. A kérdés adott: érdemes ezért elpusztítani a kétezer éves települést?

Ám a film a probléma másik oldalát is ábrázolja: az ott élők évszázadok óta a bányászatból élnek. A bánya pedig munkát, megélhetést jelent. A Gyulafehérvárra költözők gyökértelenné váltak, és bár gyönyörű otthonokban élhetnek, a munkanélküliek amúgy is magas számát szaporítják.

- Az arany Romániáé, ám a római kori tárnák az egész világé. Ma az a legnagyobb kérdés, hogy mi lesz a román kormány válasza, illetve melyik lobbi erősebb az unió parlamentjében. A cianidos eljárást korlátozó  magyarok által javasolt  törvény előkészítése megállt, ám az ökológiai bomba ketyeg - fogalmazott Kocsis Tibor.

A közönség tapssal jutalmazta a bemutatót, az azt követő kötetlen beszélgetésen pedig újabb információkhoz juthattak az érdeklődők.

 

A több száz órányi forgatásból közel kétórás film áll össze őszre. Az Új Eldodrádó folytatásának elkészültét hazai támogatók mellett partnerként a görög, a norvég, a finn és a lengyel közszolgálati televízió is szorgalmazza és segíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!