Kultúra

2011.01.11. 11:49

Médiatörvény - CPJ: Magyarország vonja vissza az "elnyomó" jogszabályt

Az új médiatörvény visszavonását sürgeti a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nemzetközi jogvédő szervezet Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett nyílt levelében, amelyet helyi idő szerint hétfőn hoztak nyilvánosságra.

MTI

Joel Simon, a New York-i székhelyű szervezet igazgatója a levélben felszólítja a miniszterelnököt, hogy gondoskodjon a médiát "szigorúan korlátozó" új törvény azonnali hatályon kívül helyezéséről. A törvényt, amelynek "pusztító" hatása lenne a sajtószabadságra, bel- és külföldi figyelmeztetések dacára fogadta el a budapesti parlament, Schmitt Pál köztársasági elnök pedig aláírta azt - írta a CPJ vezetője.
   
A szervezet szerint a törvény arra utal, hogy "Magyarország meg akarja fosztani állampolgárainak nemzetközileg elismert szólásszabadságát és jogát az információkhoz való szabad hozzáféréshez". Noha a törvény kinyilvánítja, hogy "az információk és a vélemények szabadon közölhetők", a jogszabály csaknem mind a 229 oldalát a szólásszabadság korlátozásának és olyan politikai jellegű eszközök létesítésének szánták, amelyekkel érvényesíthetők ezek a korlátozások - olvasható a levélben.
   
A dokumentum kifogásolja, hogy a jogszabály "óriási" hatalommal ruházta fel a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságot a médiatörvény számos "homályos" előírásának értelmezésére és a gyakorlatba való átültetésére. A médiatörvény gyakorlatilag biztosítja a Fidesznek a hatalmat a hírközlő médiumok ellenőrzésére - vélekedik CPJ. A szervezet szerint a törvény több eleme aggodalmat kelt, köztük az, amely szerint a törvényben szereplő több korlátozás a Magyarország "területére szánt" tartalomra is vonatkozik.
   
Ez a széles körű rendelkezés feljogosítja a hatóságot arra, hogy megakadályozza nemzetközi médiatartalmak magyarországi elérését, ha úgy ítéli meg, hogy azok sértik a törvényt - írja a CPJ. A levél nehezményezi, hogy a törvény "hemzseg" az általános és kétértelmű kifejezésektől, amelyek értelmezését és alkalmazását kizárólag a hatóságra bízták.
   
A szervezet végül felszólítja a kormányt arra, hogy hozzon összhangba minden magyar törvényt azokkal a nemzetközi kötelezettségekkel, amelyeket az ország mint az EU, az Európa Tanács és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet tagja vállalt.



A médiatörvénnyel kapcsolatos híreink.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!